De eenzaamste lantaarnpalen

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 79. Alsmaar rechtdoor, lijkt het. Drie dorpen en een stad zitten er in deze wandeling. En dat in slechts twee uur en tien minuten. De protestantse kerk aan de Raadhuisstraat in Wognum is het startpunt van deze Westfriese Buitenom.

Op die Raadshuisstraat linksaf langs de kerk de Oude Gouw op. Daarna is het alsmaar rechtdoor richting Hoorn, lijkt het.

De wandeling is uitgestippeld door Dirk Beemster uit Hoorn, die in 2007 het gidsje ’Rondom Hoorn’ uitbracht, twaalf wandelingen van een uur of twee, die bij voorkeur zwijgend afgelegd dienen te worden. Het gidsje is uitverkocht. De wandeling van Wognum naar Hoorn is mooi en gevarieerd.

De langgerekte Oude Gouw is meteen een traktatie, met stoere stolpboerderijen. De gevel van nummer 24 is bijna helemaal van hout, dat strak in de groene verf zit. Links ligt de Kerkepolder, met daarin een molentje dat door vier aalscholvers wordt bezet. Het gebied is niet voor niets een vogelreservaat.

Aan het eind van de Oude Gouw schuin naar rechts de Kleine Zomerdijk oversteken en dan rechtdoor het fietspad Lekerveen op, waar de route autovrij wordt. Paarden, zwanen, futen, reigers, ganzen en enthousiaste schapen begroeten de wandelaar.

Via een brug belanden we op de Lekermeer. Daar staan de eenzaamste lantaarnpalen van Noord-Holland. Na 250 meter linksaf een wandelpad op dat uitmondt in een zogeheten landbouwpad.

Een betonpad door het land van een boer, die zijn medewerking heeft verleend om er een prachtige openbare doorgang richting Bobeldijk van te maken. Aan begin en eind ervan een wildrooster tegen het ontsnappen van de koeien. Ook een bord waarop uitleg wordt gegeven over de Leekerlanden, het sinds de zevende eeuw door mensenhanden geschapen boeren landschap.

Richting het eind van het pad wandel je tussen links een haag van maïs, rechts een haag van riet.

Aan het eind van het pad maken we de eerste grote knik in de route: rechtsaf de Bobeldijk op. Bobeldijk is een waterrijk lintdorp, waar de huizen ’Uit en thuis’ heten. Na de spoorwegovergang links en dan meteen weer links het Klompemaeckerspad op, dat naar Berkhout leidt. Hier passeren je fietsers die je nooit van je leven meer zult zien. De trein naar Alkmaar schuift door het riet als een attractie van de Efteling. Schapen schransen van bergen uien die in het land zijn gestort.

In Berkhout naar links en onder de A7 door. Dan wandel je Hoorn binnen en is het weer uitkijken voor auto’s. De Middelweg leidt je de wijk Grote Waal in. Weer een spoor over en verderop na het oversteken van de Weel, via een rotonde, een soort wijkparkje in. Aan het eind van het pad doemt de onvermijdelijke Westfriese Omringdijk op. Een betontrapje leidt naar boven. Oversteken en dan via een prima graspad op de top van de dijk, met zicht op het Hoornsche Hop, naar de stad. Geen straf, aan het eind van de tocht.

Jaap Stiemer

De route is circa 10 kilometer lang, de wandeling duurt ruim twee uur. Vanwege het landbouwpad moet de hond thuisblijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.