Ontslag in Cleveland, boosheid in Tel Aviv

Harry Janmaat

Afgelopen weekend werd de Amerikaanse basketbalcoach David Blatt ontslagen door zijn club, de Cleveland Cavaliers. In de USA was dat groot nieuws waar analisten zich geheel op mochten uitleven.

Blatt was de succesvolste coach in The East en was de man die de Oostploeg zou gaan leiden in de All Star Game. Zijn eigen Cavaliers deden het tamelijk goed als het om winnen ging, maar er kraakte iets binnen de ploeg.

Er waren geen automatismen, de chemie tussen de spelers verliep stroef, er kwam heel veel neer op de schouders van sterspeler LeBron James en het publiek was niet echt tevreden met de manier van spelen.

David Blatt werd in 1959 in Boston geboren, maar leefde langer in Israël dan in zijn vaderland. Hij speelde voor de Amerikaanse Maccabiade-ploeg en vond het land zo prima dat hij er bleef.

Nadat hij in Israël speelde, ging hij coachen: hij werd succescoach en reisde in twintig jaar door Israël en Europa om er topteams te leiden: Maccabi Tel Aviv, Jong Israël, St. Petersburg, Treviso, Rusland, Israël, Efes Pilsen Turkije, Aris Thessaloniki, weer Maccabi Tel Aviv, Dynamo Moskou en Cleveland in de NBA.

Met die ploeg stond hij verleden week dik eerste, met 30 winst- en 11 verlieswedstrijden. Op zulke cijfers worden, over het algemeen, geen coaches ontslagen. Sterker nog, dan krijgen ze vaak verlenging van hun contact. Zo niet bij deze man. Al vanaf zijn terugkomst in zijn vaderland ontstond er rond zijn ploeg een ietwat geïrriteerde, soms gespannen sfeer waar het doen en laten van de coach onder de loupe gelegd werd. Criticasters gaven al aan dat de Cavaliers niet de ploeg van Blatt was, maar veel meer de ploeg van sterspeler James.

Amerikanen vinden al snel dat anders dan NBA-basketbal een soort slap aftreksel is van wat hun beste spelers laten zien en het coachen van topteams in Europa wordt in de USA niet hoog aangeslagen.

Afgelopen seizoen haalden Blatt en zijn Cavs de NBA Finals en verloren van Golden State. Blatt kreeg schouderklopjes en mocht terugkomen; hij had zijn ploeg toch maar naar de finale gebracht… Niet iedereen was het daarmee eens en een van hen was general manager David Griffin. Hij was de man die met een simpel telefoontje een eind maakte aan het coachschap van Blatt bij de Cavs. Niet omdat er niet genoeg gewonnen werd, maar omdat 'er iets niet klopte in de formule van de ploeg'.

In de USA knikte men: juist gezien en... in Israël steeg een storm van protest op. Alle kranten openden met oorlogskoppen, televisieshows kenden nog maar een onderwerp: hoe schandalig slecht 'hun' David Blatt behandeld was in dat barbaarse Amerika.

In Israël kwam de klap hard aan: een van de meest succesvolle sportmensen van het land was gegriefd in een land waar men blijkbaar toch anders over topsport dacht.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen