Een gevuld feestweekend op Zaanse Schans

Ron Amesz

De Zaanse Schans kent een volgepakt feestweekend volgende week. Zaterdag 10 en zondag 11 september wordt het vijftigjarig bestaan gevierd tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags. Zaterdagavond is er muziek.

De activiteiten tijdens het feestweekend zijn allemaal gratis. Op zaterdag- en zondagochtend geven gidsen en oud-bewoners van 10.30 tot 12.00 uur rondleidingen. De wandeling gaat langs de historische panden en de bezoekers worden ontvangen in een Zaanse woning. De rondleidingen beginnen bij het informatiebord op het Schipperplein.

Op zaterdag- en zondagmiddag zijn er van 14.00 tot 15.30 uur historische lezingen in de Verkadezaal van het Zaans Museum. Er kunnen maximaal honderd mensen een lezing bijwonen. Oud-wethouder Hans Luiten van Zaanstad houdt de lezing 'De Zaanse Schans: van moordpartij tot idylle?' over de geschiedenis en architect Piet van Nugteren houdt de lezing 'Zaanse houtbouw: Twee- of Driebeuk?'

De lezingen zijn gratis. Tijdens het weekend geeft het Zaans Museum een jubileumkorting van twintig procent op de entree van het museum. In het museum is de expositie 'Zaans Schoon. 50 jaar Zaanse Schans' met de speciale fotoreportage over de bewoners en ondernemers van de Zaanse Schans.

Zaterdagavond zijn er tussen half acht en half negen twee muziekoptredens op de Schans. Eerst vaart Reinier Sijpkes met zijn muziekboot langs de molenerven. Hij zal klassieke muziek brengen. Na zijn optreden brengen stadsdichter Bas Husslage en stadscomponist Jurriaan Berger het door hen gecomponeerde Zaanse Schans lied.

Overdag zijn er straatoptredens. Op zaterdag treden volksmuziekgroep Hailander, boerenkapel Onderling Genoegen, volksmuziekgroep De Zaanse Trekzakker, accordeonist Hans Metz en Dansgroep Oostzaan op. Op zondag zijn Onderling Genoegen en Hans Metz ook weer van de partij. Verder treden dan volksdansgroep Boerenschots en het Kapiteinskoor op.

Er is op beide dagen ook straattheater. Leden van kostuumvereniging De Zaanse Kaper en leden van Zaanse amateur-theaterspelers spelen scènes uit het leven van vroeger. Op de Schans vertolken ze flanerende kooplieden, zingende wasvrouwen, een matroos, een koddebeier, spelende kinderen, een eierverkoper en Ootje Driehoed.

Op de Kalverringdijk brengt de oud-Hollands ambachtenmarkt de sfeer van vroeger. Er zijn demonstraties kantklossen, silhouetknippen, potten bakken, kralen breien, quilten, nettenboeten en houtsnijden. Bij de molens kunnen mensen visroken en zeilenmaken zien.

Kinderen kunnen zich op het Schipperplein vermaken met oud-Hollandse spelletjes als hoepelen, stokpaardje rijden en touwtjespringen. Naast pakhuis De Vrede staat een houten zweefmolen en kinderen kunnen leren een koe te melken. Ook in de kaasboerderij Catharinahoeve zijn oud-Hollandse spellen.

De achttiende eeuwse arbeiderswoning aan het Zonnewijzerspad 5 is tijdens beide dagen opengesteld voor bezoekers. In de woning werken en wonen deze zomer jonge kunstenaars en architecten. Ze laten hun werk zien en vertellen over het project en de woning.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.