Bedrijven laks met aannemen uitkeringsgerechtigden

Redacteur Zaanstreek
Zaanstad

Bedrijven die zaken doen met de gemeente Zaanstad moeten echt achter de broek worden gezeten om ervoor te zorgen dat zij uitkeringsgerechtigden aannemen.

Dat blijkt uit de evaluatie van de ’social return’ die vorig jaar bij wijze van proef werd ingevoerd. Bedrijven die zaken doen met de gemeente moeten vijf procent van de aanneemsom besteden aan het in dienst nemen van inwoners die een uitkering hebben of jongeren die een stage zoeken of een praktijkopleiding doen.

Ook bij bedrijven die de verplichting nakomen, moet de gemeente steeds het initiatief nemen. ’Zolang de gemeente geen contact opneemt over de invulling, komt de opdrachtgever niet in actie’, aldus de evaluatie. Voor een deel is dat te verklaren doordat het beleid nog nieuw is, denkt de gemeente.

Het voornemen is nu dat de verantwoordelijkheid bij de bedrijven wordt gelegd. Een van de bepalingen is dat als bedrijven niet voldoen aan de verplichting het bedrijf geld in een fonds moeten stoppen, waaruit de gemeente zelf werk kan regelen voor mensen uit de kwetsbare doelgroepen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.