Dak tennishal in Daalmeer vol zonnepanelen

Het tennis- en padelcentrum Daalmeer aan het Klaas Bootpad

Het tennis- en padelcentrum Daalmeer aan het Klaas Bootpad© jjfoto.nl / Jan Jong

Rob Bakker
Alkmaar

Niet ieder huis is geschikt voor zonnepanelen. Inwoners van Alkmaar-Noord, Heerhugowaard, Oudorp en Sint Pancras die desondanks kosten willen besparen door groene stroom op te wekken, kunnen binnenkort terecht bij de nieuwe Energiecoöperatie DaalmeerZon i.o. Met nog eens driehonderd zonnepanelen op het dak van de tennishal aan het Klaas Bootpad in de Daalmeer kunnen zo’n dertig particulieren en kleine ondernemers hun energierekening verminderen.

Deelname is voorbehouden aan huishoudens in de postcodegebieden rond het tenniscentrum. Dat zijn in dit geval de postcodegebieden 1703 en 1704 (Heerhugowaard), 1822 (Alkmaar-Noord), 1823, 1824, 1826 en 1827 (Alkmaar), 1829 (Oudorp) en 1834 (Sint Pancras). Zij maken gebruik van een speciale en nogal gecompliceerde belastingmaatregel voor collectieve zonne-energieprojecten. Die is bedoeld voor wijken die rondom die collectieve zonnepanelenprojecten zijn gelegen. Vanwege de ingewikkeldheid van de regeling wordt er nog maar mondjesmaat van gebruik gemaakt. DaalmeerZon behoort tot de eerste twintig voorgenomen projecten in Nederland.

Door de ligging op het zuiden en de grootte van het dak leent de tennishal zich uitstekend voor een zonnestroomproject.

Deelnemen aan het project kan vanaf 300 euro per ’tranche’. Een tranche staat gelijk aan een zonnepaneel van 260 Wp (Watt piek, de vermogensaanduiding voor zonnepanelen) plus een driehonderdste aandeel in de jaaropbrengst van de totale productie-installatie. Leden van de coöperatie komen in aanmerking voor een verlaging van de energiebelasting over een periode van vijftien jaar.

De regeling is bedoeld voor particulieren, zowel huurders als huiseigenaren, maar staat ook open voor kleine bedrijven op voorwaarde dat zij niet meer dan 10.000 kWh afnemen per jaar. Een bedrijf mag geen groter belang hebben in de coöperatie dan twintig procent en het aantal ondernemersleden in de coöperatie mag niet groter zijn dan vijf procent.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op zaterdag 4 maart wordt van 11 tot 13 uur in het tenniscentrum aan het Klaas Bootpad 4-6 in de Daalmeer een voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Daarbij zijn aanwezig Coöperatie DaalmeerZon, Sunconnect (zonnepanelen), S&S Elektrotechniek en de (groene) energiemaatschappij Greenchoice.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen