Feestelijke eerste knooppuntpaal wandelnetwerk

Kelly van Hal
Hillegom/Bollenstreek

De eerste ging gistermiddag aan de Zuider Leidsevaart in Hillegom feestelijk de grond in. Als komend najaar het Wandelnetwerk Bollenstreek officieel wordt geopend, staan er minstens 150 knooppuntpalen, overal in de streek. Geen wandelaar die dan meer kan verdwalen in de Bollenstreek. En iets te missen hoeft hij ook niet meer , want het Wandelnetwerk Bollenstreek komt 'overal'.

Een aaneengesloten netwerk van wel 150 kilometer wandelroute wordt het Wandelnetwerk Bollenstreek, dat een project is van de provincie en de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijkerhout en Noordwijk. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook Katwijk en Oegstgeest hebben onlangs besloten aan te haken.

Het Wandelnetwerk Bollenstreek werkt volgens het zelfde principe als het inmiddels al aardig ingeburgerde fietsknooppuntensysteem. Op kruisingen in de routes komen knooppuntpalen te staan. Onderweg wijzen daarnaast zo'n 500 markeringspunten - kleinere paaltjes met alleen een pijl - de wandelaar de weg. Verder komen er informatiepanelen, bruggetjes, trekpontjes en hekoverstapjes en zo nu en dan een bankje waar de vermoeide wandelaar even zijn rust kan pakken, of zittend van het uitzicht kan genieten.

Bijzonder aan het Wandelnetwerk Bollenstreek is dat het ook over agrarisch land voert. Het vergde hier een daar heel wat overredingskracht, maar uiteindelijk kon met een flink aantal grondeigenaren overeenstemming worden bereikt. ,,Zo'n acht kilometer wandelroute loopt straks over bollenland. We wilden eigenlijk twintig kilometer voor elkaar zien te krijgen, maar dat gaat nog even niet lukken. Toch is dit een mooi begin'', zegt projectleider van het Wandelnetwerk Bollenstreek, Pieter Balkenende.

Peter van Saase is zo'n kweker die de wandelaars op zijn land toestaat. Vanaf de Zuider Leidsevaart in Hillegom - inderdaad, bij de plek waar vijf wethouders gisteren een knooppuntpaal neerzetten - kan over het land van Van Saase naar de Zilkerbinnenweg in De Zilk worden gekuierd. ,,Het is toch mooi dat mensen van de streek genieten. Daarom werk ik graag mee'', vertelt hij, terwijl hij van een afstandje de officiële handelingen aanschouwt. Van Saase wijst er wel op dat er regels zijn afgesproken. ,,De mensen moeten op de paden blijven. Als ze de boel gaat vertrappen of tussen de bloemen gaan lopen zodat er kans is op ziekteverspreiding, ben ik het natuurlijk gauw zat. Maar daar heb ik wel vertrouwen in, hoor.''

Voor de bouwvak is het meeste werk aan de markeringen wel gedaan en in oktober volgt dan de officiële opening van Wandelnetwerk Bollenstreek. Het voorjaar was een beter moment geweest, erkent Balkenende, maar de onderhandelingen en voorbereiding gingen soms iets minder snel dan hij had gehoopt.

'Beleef de Bollenstreek' krijgt een rol in het 'vermarkten' van het netwerk. Binnenkort brengt de stichting de site www.bollenstreek.info in de lucht, met een speciale wandelpagina vol informatie, plattegronden, routes en andere nuttige zaken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.