Westfrisiaweg drijft grondprijs op
De Westfrisiaweg: de provincie heeft grond nodig.
De prijs van agrarische grond in West-Friesland lijkt iets op te lopen. Dat wordt mede veroorzaakt omdat de provincie grond opkoopt of onteigent voor de aanleg van de Westfrisiaweg.
Dit bleek woensdag tijdens een bijeenkomst van de rechtbank Noord-Holland over twee nieuwe onteigeningzaken. De provincie heeft op meerdere plaatsen grond nodig van tuinders en boeren om de verbeterde weg aan te kunnen leggen. Niet iedereen wordt het eens over de prijs, reden waarom door de provincie naar het middel van onteigenen wordt gegrepen.
In het geval van de grond van de gebroeders De Wit uit Hoogkarspel leverde dat een verrassing op: hun vertegenwoordiger J. Kwantes melde dat de tuinders hun grond intussen hebben verkocht. Aan de firma Gourmet, die bij de Slimweg en de Voetakkers de kans greep om het land van de ’buren’ erbij te betrekken. En wat opvallend is: de prijs is liefst 6,5 euro de vierkante meter. Heel wat meer dan de 5,25 euro die de provincie voldoende vindt. Dat scheelt op grotere oppervlaktes al snel een ton of meer. De claim van de onteigening - een strook van honderd meter - neemt de nieuwe eigenaar wel voor lief, voegde Kwantes er aan toe. Het gaat Gourmet om de rest van de percelen.
De advocaat van de provincie vond dat deze ene hoge grondprijs niet hoeft te betekenen dat er voortaan meer hoeft te worden betaald. De provincie gaat nu nieuw onderzoek doen naar de recente grondtransacties. Ook de rechtbank is benieuwd, aldus rechter-commissaris J. Reed.
Volgens Kwantes, tevens agrarisch makelaar, komt de prijsdruk ook omdat de provincie zelf de West-Friese grondmarkt beïnvloedt. ,,Je kunt niet volhouden dat overal vervangende grond beschikbaar is, terwijl er alleen maar grond verdwijnt voor de weg. Dan neemt de vraag toe en daarmee ook de prijs.’’