Brief uit Den Helder voor Vincent van Gogh
Zonnebloemen, werk van Vincent van Gogh© Beeldbank Van Goghmuseum
Overal in het land (en daarbuiten) wordt dit jaar herdacht dat Vincent Van Gogh 125 jaar geleden overleed en Den Helder blijft niet achter. Van 5 tot en met 13 september is het Van Gogh-week. Diverse culturele organisaties zorgen samen voor een gevarieerd programma en ook de Helderse Courant doet mee, met ’Beste Vincent…’
Van Gogh was niet alleen een gedreven schilder, hij schreef ook vele brieven. Die briefwisseling met zijn broer Theo is zelfs uitgegeven. De uitnodiging aan u als lezer is om een brief aan Van Gogh te schrijven over iets dat met hem én met uzelf te maken heeft. Schrijf hem bijvoorbeeld dat u ook aardappeleters observeert, maar dan die met een zak patat en wat u daar zoal bij denkt en ziet. Of misschien herkent u de psychische worsteling, het gevecht met olieverf, de toverkracht van kleuren, de hechte broederband of - een beetje flauw, maar toch leuk: de kwelling van oorpijn. Het kan ook zijn dat u voor de klas staat, net als hij ooit deed en dat u wel wat aan hem kwijt wilt over het verschil in het onderwijs van toen en nu. Of misschien vindt u het maar niks dat hij tot exportproduct is gebombardeerd en vindt u zo’n Van Goghjaar belachelijk.
Productief
Dat Van Gogh bij iedereen wel een associatie oproept, blijkt tijdens een klein rondje langs collega’s. De één moet meteen denken aan zijn enorme productiviteit (in tien jaar tijd 850 schilderijen en 1300 werken op papier), de ander krijgt direct een zomers gevoel en een derde vindt dat hij eigenlijk vreselijk overschat wordt.
Niet direct een associatie? Op de website van het Van Goghmuseum staat veel informatie. We schetsen hier heel kort zijn 37 jaar durende leven: Kind van predikant, voortijdig schoolverlater HBS, na wat baantjes (waaronder hulpleraar op Engelse kostschool) lekenprediker in Belgische mijnstreek, godsdienstig, keuze voor kunstenaarschap zonder commercieel succes, mislukte relaties met vrouwen, liefde voor natuur, Zuid-Frankrijk, depressie, zenuwinzinking, vrijwillige opname in psychiatrische inrichting, zelfverminking, zelfmoord. Promotie van zijn kunst door broer Theo’s weduwe Jo van Gogh-Bonger (zij maakte hem wereldberoemd).
Meedoen
Inzendingen (van maximaal 300 woorden, heel kort mag ook; meerdere inzendingen mogelijk), kunnen tot 1 september worden ingestuurd naar: redactie.hc@nhd.nl of Postbus 1, 1780 AA Den Helder.
De fraaiste inzendingen worden gepubliceerd in de Helderse Courant en op de Facebookpagina van de Van Goghweek.