Grote brand in oliefabriek Oudendijk [video]

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

© DNP.nu

Na afronding van het bluswerk

1 / 22
Leander Mascini
Oudendijk

Er is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken in een groothandel in plantaardige en dierlijke oliën, genaamd Oudendijk Oils aan de Dorpsweg in Oudendijk.

De brand was groot en de vlammen sloegen uit het pand. Een bewaker zou de brand ontdekt hebben.

Geen gevaarlijke stoffen

De veiligheidsregio heeft laten weten dat er geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Het risico bestond dat de giftige stof HCN, ook wel blauwzuurgas genoemd, was vrijgekomen. Dit zou kunnen gebeuren bij de verbranding van pinda's. Die lagen opgeslagen in de groothandel waar plantaardige en dierlijke oliën worden verwerkt. Uit voorzorg werden daarom metingen verricht in het naburige Avenhorn. In de dikke, zwarte rook die uit het bedrijf kwam zijn echter geen gevaarlijke stoffen waargenomen.

De rook ging dankzij de gunstige windrichting langs de naburige woonwijk in Oudendijk en het verderop liggende Avenhorn. Een geluk, aldus Kees Jong, leider van de disciplines die bij het incident betrokken waren. ,,Anders had je mensen uit huis moeten halen en wellicht de A7 moeten afsluiten. Het is mazzel dat hij zo goed staat."

De GGD adviseert mensen met een moestuin in Oudendijk en omgeving geen groente uit eigen tuin te eten als er roet op zit. Voor advies op maat is het team Milieu en Gezondheid van de GGD Hollands Noorden bereikbaar via nummer 088-0100500.

Landbouwers wordt geadviseerd contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (0900-0388) als roet aanwezig is op gewas of land waar vee graast.

Geen redden meer aan

Het beeld van een grote vlammenzee komt bij de beheerder Scholten binnen als een bom.

,,Ik loop mijn ronde en toen was er nog niets aan de hand. En twee uur later staat alles in lichterlaaie", aldus Scholten.

De oorzaak zal gezocht moeten worden in broei, zegt de beheerder stellig. In de tot aan de nok gevulde loods zou broei zijn ontstaan, wat voor een eerst kleine brand zorgde. Enkele ogenblikken was er geen redden meer aan.

Slopen en nablussen

Momenteel is sloopbedrijf C.A. De Groot uit Alkmaar het pand aan het slopen, voordat de brandweer daadwerkelijk op de grond mag gaan blussen. Tot de sloop klaar is, laten ze het gecontroleerd branden.

Vanuit een hoogwerker is een waterscherm opgetrokken ter bescherming van olietanks die naast de loods staan. Volgens De Jong zijn er zestig tot zeventig brandweerlieden aanwezig uit Koggenland en omliggende gemeenten. Niemand raakte gewond in Oudendijk. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Het nablussen van de brand zal vermoedelijk nog de hele zondag duren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen