Opnieuw tik voor Bergen

Van onze verslaggevers
Schoorl

De gemeente Bergen mag de bewoning van een recreatiewoning aan de Smeerlaan in Schoorl niet legaliseren. De Raad van State veegde gisteren het bestemmingplan, waarin dat werd toegestaan, van tafel. Eerder stelde de Raad van State Bergen in het ongelijk, toen die elders in de gemeente drie ateliers waarin werd overnacht juist niet wilde legaliseren. De gemeente legde die uitspraak echter naast zich neer.

In het geval van de Smeerlaan zal Bergen binnen 36 maanden een nieuw bestemmingsplan moeten maken, maar de kansen dat legalisering gaat lukken lijken minimaal. De Raad van State zette letterlijk in de uitspraak dat het pand, waarvan bewoonster Rita van den Brink al een stuk heeft moeten afbreken, in strijd is met de provinciale verordening.

Gesplitst

De kwestie is aangekaart door de bewoner van een landhuis aan de Smeerlaan, Arthur Dontje. Deze chocoladefabrikant wil dat de woning achter zijn huis wordt gesloopt. Hij kreeg al een paar keer gelijk van de rechter, maar de gemeente verplichtte Van den Brink alleen de woning te verkleinen tot vijftig vierkante meter. Vroeger hoorden de percelen bij elkaar, maar ze werden geplitst. Voor de recreatiewoning is nooit een bouwvergunning verleend. Van den Brink woont er met een persoonlijke beschikking; als ze er uit gaat, mag het pand niet meer permanent worden bewoond.

De Raad van State besliste definitief dat Van den Brink in een weiland naast haar woning geen zeven woningen mag bouwen, De gemeente Bergen wil niet meewerken, en terecht, vindt de Raad van State.

De gemeente Bergen heeft de uitspraak inmiddels ontvangen, maar kon gisteren nog geen reactie geven.,,De uitspraak wordt nog bestudeerd’’, aldus een woordvoerster.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.