Geen aangepaste uitslag Tour de Lasalle na valpartij

Daan Doedens
Den Helder

De organisatie van de Tour de Lasalle verandert niets aan de uitslag van de etappe van zaterdag. De rit werd ontsierd door een grote valpartij, waarna er onduidelijkheid ontstond over de tijdsverschillen.

Op het moment van de val reed een kopgroep van twee zo'n vijfendertig seconden voor het peloton uit. De organisatie besloot de wedstrijd stil te leggen vanwege de ernst van de verwondingen van enkele betrokken renners.

Bij de herstart die volgde, kregen de twee koplopers opnieuw 35 tellen voorsprong op de grote groep. Die groep kwam echter langzaam op gang, terwijl de twee vooraan er als hazen vandoor gingen. Bij de volgende passage van de finishlijn was het gat opgelopen tot anderhalve minuut.

Dat leidde tot woede bij renners in het peloton, die zich bestolen voelden. De koplopers konden niet meer worden teruggepakt en sprintten om de dagzege en de leiderstrui.

De organisatie laat bij monde van voorzitter Wim Erkelens Cooke weten dat de jury unaniem heeft besloten de uitslag van de rit niet aan te passen. Volgens Erkelens Cooke heeft de organisatie gehandeld naar de regels van de wedstrijd en is er geen reden de uitslag te veranderen. Of de renners die dreigden zondag niet meer van start te gaan bij hun besluit blijven, moet nog blijken.

De renners die betrokken waren bij de valpartij maken het naar omstandigheden goed. Een van de deelnemers heeft uit voorzorg een nacht in het ziekenhuis doorgebracht.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.