Parteon wil niet praten over bouwhoogte Sluispad

Vanda de Haan
Zaanstad

Woningcorporatie Parteon is niet van plan de hoogte van de woningen op het Sluispad aan te passen.

Parteon bouwt 57 nieuwe huizen op de plek van de Straat Davis en het Sluispad. Op de Straat Davis stonden flats, maar op het Sluispad stonden kleine huizen. Die vormden het uitzicht van de bewoners van het Hanenpad, aan de overkant van de sloot. Een deel van deze bewoners protesteert tegen de bouwhoogte van de nieuwe huizen.

Parteon zegt niet anders te kunnen. De woningen hebben twee slaapkamers en het kan voor een gezin aantrekkelijk zijn om een derde slaapkamer op zolder te maken. Dat kan met de huidige bouwhoogte. Maar wordt de kap lager, dan is het niet meer mogelijk om er een extra kamer onder te maken.

De achterliggende gedachte is dat Parteon zo zuinig mogelijk met geld om wil gaan. Investeringen in nieuwe huizen moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van bewoners.

Het is volgens Parteon ook niet zo eenvoudig om de huizen lager te maken. Er moet opnieuw getekend en gerekend worden omdat installaties dan niet meer passen. Op zichzelf misschien geen ramp, ware het niet dat de woningen op het krappe Sluispad als eerste gebouwd moeten worden. Beginnen op de Straat Davis en daarna het Sluispad aanpakken, kan niet. Opnieuw tekenen zou het hele plan vertragen.

Volgens Parteon winnen de bewoners van het Hanenpad niets met een lagere nokhoogte aan de overkant. Bezonningsdiagrammen geven aan dat er nauwelijks iets verandert voor de overburen.

Parteon schreef de gemeenteraad een brief nadat verschillende politieke partijen hadden aangegeven dat de corporatie met de bewoners in gesprek zou moeten gaan. Parteon zegt daar altijd voor open te staan, maar in dit geval zou het vruchteloos zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.