Gemeente bepaalt waar Baantjer staat

Ton de Lange
Amsterdam

Gesteld dat het geld er komt, dan wordt met de gemeente bepaald waar het beeld van Baantjer komt: bij de Oudebrugsteeg met bureau Warmoesstraat op de achtergrond of naast het beeld van Leger des Heils-majoor Alida Bosshardt dat een half jaar terug werd onthuld tegenover Oudezijds Voorburgwal 14.

Baantjer – bekend van zijn boeken en de tv-serie – was ooit goed bevriend met de majoor. Albert ’Appie’ Cornelis – geboren op Urk, inwoner van Medemblik, gestorven in Alkmaar – werd de meest tot de verbeelding sprekende Amsterdamse politieman en zou dit jaar negentig zijn geworden. Bij de ’beeldverkiezing’ waren dinsdag ook mannen die hem tientallen jaren terug meemaakten. Zoals geboren Haarlemmer en oud-politiecollega Ton de Graaf (67), ruim twee meter lang met schoenmaat 50 en daarom in Baantjers boeken ook wel aangeduid als ’de reus van de Warmoesstraat’.

Dakloze

De ander noemt zichzelf ’dakloze Edsel met de pet’, de op Curaçao geboren Edsel was 38 jaar geleden ook al dakloos toen Baantjer hem arresteerde wegens diefstal van eten. Er is sindsdien wel íets veranderd, want fitte zestiger Edsel (’ik sport veel’) doet nu daklozenrondleidingen voor Amsterdam Excursies – het bedrijf van Serrée – en speelt voor lijk tijdens de Baantjer Speurtocht. En nu eert hij de man die hem ooit opsloot. ,,Meneer Baantjer had een hart van goud.’’

In zijn boeken was Baantjer van ’weinig of geen geweld en niet vloeken’. De praktijk bleek iets minder braaf. Zie de wapens in het museum en bedenk dat dertig jaar terug jaarlijks alleen al zo’n veertig heroïnedoden werden gevonden in de rosse buurt. ,,Soms kroop er paling uit zo’n lijk’’, herinnert De Graaf.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.