Glasbakbom in Julianadorp liet de grond beven

Redacteur Den Helder
Julianadorp

De grond trilde toen zaterdagavond de glasbak aan ’t Noorder Sandt uit elkaar spatte door een hevige explosie. ,,Er trok een beving door de vloer en de ruiten trilden in de sponningen’’, aldus Peter Alting (42).

Hij had zijn huis vol verjaardagsvisite toen rond half elf het explosief afging, hemelsbreed zo’n 150 meter van zijn woning. Een stalen wand van de glasbak sloeg open door de klap en het hele gevaarte kwam meters verderop neer. Alting: ,,Toen we later de glasbak zagen wisten we het zeker: dit is een bom geweest.’’

Vermoedelijk was dit een zelffabricaat op basis van vuurwerk. Een explosievenspecialist van Defensie schat de kracht van die pijpbom-achtige constructie op ’vergelijkbaar met een half pond semtex’. Dat is genoeg om een vliegtuig neer te halen. De Explosievenopruimingsdienst noemt dergelijke vuurwerkbommen ’extreem gevaarlijk’ omdat ze zowel krachtig als instabiel zijn.

De vernielde glasbak is inmiddels verwijderd. Afvalinzamelaar HVC Groep heeft een schade als deze ’nog nooit meegemaakt’. De schade bedraagt 2.500 euro, exclusief opruimkosten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.