Neem mij zoals ik ben…
Foto HDC Media
Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag De Andere Oever in Purmerend. Het resultaat:7,5.
’Neem mij zoals ik ben/ondanks dat ik anders overkom/ik bén ook anders, nou en!/daarom ben ik nog niet dom...’ (strofe uit het gedicht ’Gehandicapt in Nederland’ van Bert Vos).
Dom zijn Yvonne, Marjolein en Martijn allerminst. Eerder bij de hand, net als al die andere medewerkers van Eetcafé De Andere Oever, die letterlijk en figuurlijk met zorg worden omringd door Stichting Odion. Want mensen met een beperking, of dat nu geestelijk is of lichamelijk, moeten zo gewoon mogelijk kunnen leven. En, net als wij allemaal, doen wat bij ze past. Nou dat kunnen ze bij De Andere Oever, waar Yvonne, Marjolein en Martijn onder leiding van Corrie Schuitenmaker in de bediening staan. Of in de keuken werken, waar chef-kok Marcel Langenberg de scepter zwaait. En de pollepel.
Beiden (niet die scepter en pollepel, maar Corrie en Marcel) begonnen eind jaren negentig aan de Wilhelminalaan in Purmerend hun eerste eetcafé waar mensen met een beperking leuk en waardevol werk vonden. Nu, ruim 12 jaar later, werken ze in een fonkelnieuw restaurant onder de woonflat van Odion. Met een stoet enthousiaste medewerkers dus, die net zo goed koken als iedere kok. Of je bestelling opnemen als elke andere gastheer of -vrouw. Misschien wat langzamer, toegegeven, maar heel nauwgezet en altijd met een glimlach. En die tref je echt niet overal!
De inrichting van De Andere Oever helpt trouwens ook bij die glimlach: appeltjesgroene muren en gekko’s als wandversiering, een levensgrote foto van het Paard van Marken en verder veel licht en ruimte.
Licht is ook de spijskaart van Marcel en zijn witte brigade, met bijvoorbeeld Hollandse garnaaltjes in avocado als voorgerecht (6,75 euro). Indachtig de oude reclameslogan ’soep vooraf, geschenken toe’ (was die van Honig?), brengt Marjolein echter eerst de verse tomatensoep (3,50 euro), die als tussengerecht was besteld. Een koude entree gaat immers voor de soep uit, terwijl je bij een warm voorgerecht wel begint met soep. Hoe dan ook, het is een goede soep, met een fris zuurtje dat de toon licht houdt. Verder beste ballen erin en wat bieslook voor een bite.
Komt alsnog die avocado ter tafel. De creatie valt of staat bij de rijpheid van de vrucht, want als je zo’n hard kreng hebt zit er kraak noch smaak aan. Deze avocado is echter heerlijk zacht en zit bovendien tjokvol grijze garnaaltjes. Er gaat een goede, verse cocktailsaus bij (apart geserveerd, zodat je zelf kunt doseren), plus een frisse salade. Heel verzorgd en heel lekker allemaal.
Was het hoofdgerecht ook maar zo geslaagd. De gebakken zalmforel met remouladesaus (15,50) heeft alle potentie in zich, maar het komt er niet uit. Oh, de kleur is mooi hoor: een goudbruin vel, met daaronder het zalmroze visvlees (tussen haakjes: de zalmforel is apart ras dat in de kwekerij, waar de meeste vandaan komen, vaak voedsel met het kleurmiddel caroteen krijgt om nog rooier te worden dan-ie van zichzelf al is).
Dat visvlees is echter wat te lang door gegaard, waardoor het z’n stevigheid verliest. Dat geldt ook voor de huid: die wil je eigenlijk knapperig van het bakken hebben, maar door het nagaren in de oven is ook dat vel slap. De zelfgemaakte patatten vergoeden echter veel, net als de mayonaise met verse kruiden die moet doorgaan voor remouladesaus. Bovendien zit er een fijne rauwkostsalade bij met een zuiveldressing, plus homemade appelmoes.
De toet wordt een tiramisu van aardbeien (4,50). Bij het noteren van de bestelling zegt Marjolein: ’Een goede keuze, want dat dessert heb ik van de week ook genomen en – hier sluit ze de ogen even om het dramatisch effect van haar woorden te vergroten – hij is heerlijk’. Eenmaal ter tafel blijkt het een doe-het-zelf-uitvoering van de Italiaanse klassieker: een glazen schaaltje vol lekkere dikke room vermengd met verse aardbeitjes en apart nog twee lange vingers en slagroom. Zelf mengen tot het gewenste resultaat, want dat scheelt de keuken weer een hoop werk. Dat zei ik toch: ze zijn niet dom daar bij De Andere Oever!
De Andere Oever, Oeverlanden 124 in Purmerend, 0299 – 419555, www.deandereoever.odion.nl.
Voor reacties en tips:
overdetong@nhd.nl
Archief: www.nhd.nl/odt