Stimuleren duurzame energie

© HSPublicity

De Nederlandse overheid streeft ernaar dat in 2020 14 procent van de energiebehoefte op een duurzame manier wordt geproduceerd. Een van de manieren om dit te realiseren is de nieuwe Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie, die op 1 juli 2011 van start gaat. Voor de regeling is dit jaar 1,5 miljard euro beschikbaar, schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer. De extra duurzame energie die daardoor kan worden opgewekt, staat gelijk aan het stroomverbruik van 400.000 huishoudens.

De nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energie is gericht op bedrijven en de regeling wordt stapsgewijs opengesteld. Voor elke vorm van duurzame energie geldt een maximumbijdrage per opgewekte kilowattuur. Bij elke volgende stap wordt deze bijdrage verhoogd.

Bedrijven die innovatieve projecten willen uitvoeren met relatief dure vormen van energie, zoals getijde-energie, grote zonne-installaties, elektriciteit uit geothermie en wind op zee krijgen toegang tot de zogenoemde vrije categorie. Projecten in deze categorie kunnen aanspraak maken op een hogere maximumbijdrage per kilowattuur.

Op deze manier stimuleert minister Verhagen de ontwikkeling van duurzame energietechnologie die vanwege de hoge kostprijs nog niet geschikt is voor toepassing op grote schaal.

Om in aanmerking te komen voor subsidies moeten aanvragers over de benodigde vergunningen beschikken, een goede inschatting hebben gemaakt van de kosten en de financiering hebben geregeld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.