Dapper of niet?

Ivo Laan

Hoe zou het zijn als je een stukje aan het schrijven bent, en er ineens op de deur gebonsd wordt.

En dat een of andere bezetter of een dictatoriale president je laat wegvoeren. Omdat ze het niet eens zijn met wat je schrijft. Terwijl ik over de geschiedenis van De Typhoon lees (zie verderop in de krant), de voorloper van Dagblad Zaanstreek, komen er talloze vragen bij me op. Natuurlijk hebben we het er als journalisten onder elkaar wel eens over hoe wij zouden opereren op het moment dat je niet meer mag schrijven wat je wil. Zou je zelf een blaadje beginnen? Zou je hem gaan rondbrengen? Of zoals drukkerij Jan Vos in de Tweede Wereldoorlog het ondergrondse blaadje De Typhoon laten drukken?

Het enige goede antwoord is: ik zou het niet weten. Iedereen durft dapper te zijn als er niks van afhangt. Maar hoeveel mensen durven echt die stap te zetten om met gevaar voor eigen leven een krantje te maken?

Grote bewondering heb ik dan ook voor de Turkse journalisten die proberen weerstand te bieden tegen Erdogan die dictatoriale trekjes vertoont.

Hoe zou het zijn als van de ene op de andere dag het hoofd voorlichting van de gemeente Zaanstad op de redactie van de krant wordt neergezet en bepaalt wat er op de voorpagina staat? Ik moet er niet aan denken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.