Bonje om radarbeelden MH17

onze verslaggevers
Den Haag

De Nederlandse regering heeft geen enkele actie ondernomen om de ’verdwenen’ radarbeelden van MH17 via VN-luchtvaartorganisatie ICAO boven water te krijgen. Die instantie kan cruciale informatie geven die leidt naar de schuldigen achter de aanslag.

,,Tot op heden hebben wij niets van Den Haag vernomen”, bevestigde woordvoerder Anthony Philbin van ICAO in het Canadese Montreal gisteravond.

Het onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 gebeurde onder ICAO-paraplu. ,,Wij kunnen pas ingrijpen in disputen en conflicten tussen lidstaten als een betrokken land ons daarom verzoekt. Nederland heeft dat nooit gedaan”, aldus Philbin. Volgens hem zijn de regels duidelijk. ICAO kan Oekraïne, Rusland en bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten in dat geval om opheldering vragen.

CDA-Kamerlid Omtzigt zegt ’versteld te staan’ en wil tekst en uitleg van premier Rutte. ,,De regering moet juist alles op alles zetten om dit belangrijke bewijsmateriaal in handen te krijgen, temeer omdat er ook een strafrechtelijk onderzoek loopt.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.