Sophie Wagemaker in voetsporen van moeder

Judit de Redelijkheid
Zuid-Scharwoude

Met een moeder die in haar geboorteland Slowakije als proftennisster actief was, lag het in de lijn der verwachting dat ook zij voor die sport zou kiezen. Toch stond Sophie Wagemaker, anders dan haar twee jaar oudere broer Pascal, aanvankelijk niet te trappelen. ,,Ik vond andere sporten leuker”, vertelt de veertienjarige Langedijkse, die inmiddels tot de nationale top behoort. ,,Dansen, hockey. Ik snapte tennis ook niet. De puntentelling niet en het spelletje zelf niet.”

Sophie Wagemaker, die half maart hoopt mee te kunnen doen om de Nederlandse titel op de Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) in Rotterdam, nam uiteindelijk toch het racket ter hand. En ze bleek talent te hebben. Wagemaker verruilde TC Langedijk al snel voor TV Heerhugowaard. Daar ontwikkelt ze zich onder de vleugels van Mark Smit en Remco Pondman. In Sidney de Boer heeft ze bovendien nog een extra privé-trainer.

Loslaten

Les van haar moeder krijgt ze niet meer. ,,Ik ben nu alleen nog chauffeur en cateraar”, glimlacht Denisa Wagemaker-Silvanova. ,,We hebben geprobeerd trainers te vinden die we volledig kunnen vertrouwen. En dat is denk ik wel gelukt. Het is dan makkelijker om het los te laten.”

Maar dat lukt niet altijd, geeft ze toe. ,,Soms heb ik nog de neiging om tijdens een wedstrijd aanwijzingen te geven. Dan moet ik mezelf beheersen. Ik ben wel eens jaloers op ouders die zelf nooit getennist hebben. Die vinden alles goed en geven alleen maar positieve feedback. Zou ik ook graag willen, alleen vind ik dat nog wel eens lastig. Maar het gaat gelukkig steeds beter.”

Heel veel reden voor kritiek is er bovendien niet. Wagemaker, die vorige maand samen met Stefanie Visscher het Nationale Jeugd Ranglijst Dubbbeltoernooi won bij de meisjes tot en met zestien, behoort in haar leeftijdscategorie tot de beste tennissters van Nederland. ,,De concurrentie is heel groot. Er zijn meisjes die fulltime met tennis bezig zijn. Dat maakt de vergelijking lastig. Wij vinden het belangrijk dat Sophie naar school gaat. Ook voor de sociale contacten. Bovendien is de weg naar de senioren nog heel lang. En als je dan nu al twintig of dertig uur per week op de baan staat, vraag ik me af hoeveel meiden dat volhouden.”

Wagemaker combineert haar sport met het gymnasium op het Willem Blaeu. ,,Ik zit in de tweede klas”, zegt de linkshandige tennisster uit Zuid-Scharwoude. ,,Met allemaal andere sporters. En het gaat goed. Op maandag train ik twee keer per dag. Voor school en na school. Dat doe ik nu een half jaartje ongeveer. En ik merk dat ik er fitter van word. Mijn droom? In de top tien van Nederland komen bij de senioren. En een mooie plek op de wereldranglijst veroveren. Ik hoop de top honderd.” Moeder Denisa hoort het met een glimlach aan. ,,Of ik mezelf in haar herken? Qua spel helemaal niet. Sophie heeft heel veel variatie in haar spel. Dropshots bijvoorbeeld. Ik vind het knap wat zij allemaal met haar hand kan. De meeste tennissters zijn echte hardhitters, die vanaf de baseline spelen. Zo was ik zelf ook.”

In een onderling partijtje legde de oud-prof het onlangs af tegen haar talentvolle dochter. ,,We speelden één set. En ik heb geen game gewonnen. No mercy. Het ging gewoon te snel. Mijn hoofd wilde nog wel, maar het lichaam kon het tempo niet meer aan.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.