SDOB, dat zich drie weken geleden veilig waande, alsnog naar de vijfde klasse

SDOB’er Lex Ebbelaar zet Fabian Baan van DRC op het verkeerde been.
© Foto Erik Rietman
Broek in Waterland

SDOB speelt volgend seizoen in de vijfde klasse. Nadat het elftal donderdag in Durgerdam in de herkansingsronde van de nacompetitie met 2-1 van DRC had verloren, won het zondag met 1-0. In de voorlaatste minuut van de benodigde verlenging kwamen de bezoekers echter langszij en konden zij vervolgens uitbundig de promotie naar de vierde klasse vieren.

SDOB had nota bene op 16 mei de handhaving al gevierd, toen het door 0-1 winst bij Ilpendam boven de nacompetitiestreep eindigde.

Enkele dagen later kreeg concurrent Wherevogels na een protest bij de tuchtcommissie echter drie punten terug, omdat het in februari (!) had verloren van ZTS, dat toen een ongerechtigde speler had opgesteld. De Broekers werden daardoor alsnog veroordeeld tot de nacompetitie.

Na een dubbele nederlaag tegen ZDH kregen ze, net als de andere verliezers, een herkansing. Vijfdeklasser DRC was daarin eigenlijk een zwakke tegenstander, waarvan SDOB normaliter probleemloos ruim zou moeten kunnen winnen. De Broekers waren echter niet in hun beste vorm, vooral in de eerste helft. Ze waren toen wel het meest in de aanval, maar de eindpass na soms aardige aanvallen was onzuiver en ze speelden te gehaast.

Vooral de van een blessure herstelde Matthijs Kaars wilde zich laten zien, maar zijn schoten misten richting. Bij uitvallen was DRC, dat veelal de lange trap naar voren hanteerde, amper dreigend, al moest doelman Jim de Boer een keer gestrekt naar de hoek na een onverwachte inzet van Milan Scheffer.

Treuzelen

Aan het begin van de tweede helft eiste DRC-spits Mitch van Ankeren de aandacht op. Eerst klierde hij met De Boer, nadat hij wegens buitenspel (een beetje laat) was afgevlagd, daarna kreeg hij geel voor een overtreding en toen hij bij de cornervlag treuzelde met het inleveren van de bal aan De Boer voor diens doeltrap, kreeg hij opnieuw geel - en dus rood - van scheidsrechter Mahabali.

Een minuut later scoorde SDOB. Kaars gaf na een actie op links goed voor en Wout Schippper kopte bij de tweede paal raak. Ondanks een duidelijk overwicht kon SDOB de beslissende tweede goal niet maken. Toen De Boer vlak voor tijd onnodig zijn doel had verlaten, was DRC zelfs dicht bij de 1-1, maar Earl Panka schoot vrij voor doel te zacht in, zodat zijn inzet kon worden weggewerkt. In blessuretijd viel bijna de 2-0, toen invaller Witold Rosendaal tegen de lat schoot, waarna een scrimmage in DRC-voordeel afliep.

Beter

SDOB was in de eerste helft van de verlenging een paar keer dicht bij verdubbeling van de voorsprong, maar DRC-doelman Ingmar Kuiper voorkwam dat. Eerst sloeg hij een kopbal van Thomas van der Starre uit de hoek, daarna een inzet van Schipper en tenslotte een nieuwe poging van Van der Starre.

De doelman was echter kansloos op een kopbal van Eros Balsing, maar die kwam tegen de binnenkant van de paal en ging vervolgens voor de doellijn langs. DRC verzette zich in de tweede helft wat beter. Dat leidde tot een vrije schietkans van invaller Pieter Colpaart (slordig naast), die in de voorlaatste minuut wel de gelijkmaker voor zijn rekening nam, op aangeven van Wouter Stork na een afgeslagen SDOB-corner.

,,Als je niet scoort, win je niet”, concludeerde de teleurgestelde SDOB-trainer Jaap Boes, die het amper kon bevatten. ,,Wij hebben alleen maar aangevallen, en tot die gelijkmaker hebben zij geen kans gehad.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen