'Ebolaverdachte' Schagenaar wacht uur buiten bij ziekenhuis

Martijn Gijsbertsen
schagen

Zijn huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Holland Noord voldoende voorbereid en uitgerust op de komst van patiënten met mogelijke verschijnselen van de infectieziekte ebola?

Die vraag doemt op nu een 28-jarige Schagenaar, recent teruggekeerd uit Nigeria, na hevig aandringen bij zijn huisarts en second opinion uiteindelijk is doorgestuurd naar het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Daar moest hij een uur buiten wachten, voordat hij werd geholpen.

De betrokken man voelde zich niet lekker, bracht een bezoek aan de dokter en wilde een malariatest.

De huisarts was van plan hem aanvankelijk door te verwijzen naar een prikpost, maar raadpleegde na protest van de patiënt een collega.

Alarmbellen

Bij deze huisarts gingen alarmbellen rinkelen, waarop de Schagenaar naar het MCA werd gestuurd.

Eenmaal op de afdeling spoedeisende hulp gearriveerd, moest de patiënt naar buiten.

In de tussentijd werd een speciale ambulance voor ’ebolaverdachte’ mensen opgeroepen.

Die kon worden afbesteld, toen door het nalopen van een vragenlijst en tests bleek dat geen sprake kon zijn van ebola, maar vermoedelijk en bacteriële ontsteking.

,,Het is beslist niet zo dat we niet wisten wat we met deze patiënt aan moesten en hem daarom naar buiten hebben gestuurd’’, reageert MCA-woordvoerster Sanne van Hoolwerff op de kwestie.

Prioriteit

Er is volgens haar ’gehandeld volgens protocol’ dat in werking treedt, wanneer zich iemand met mogelijke ebolaverschijnselen meldt.

,,Prioriteit was deze persoon zo spoedig mogelijk van andere te scheiden, zowel patiënten in de wachtkamer die sneller acute zorg nodig hadden als medewerkers van het MCA’’, aldus Van Hoolwerff.

,,In goed overleg met de patiënt is gekozen voor een buitenplaats en niet voor een quarantainekamer. Daarbij is op geen enkel moment gevaar voor anderen ontstaan of opgetreden.’’

Symptomen

Ebola is een infectieziekte met vaak dodelijke afloop die stevig huishoudt in Afrika. Symptomen zijn hoge koorts, hoofd-, spierpijn en bloedingen.

Besmetting kan ontstaan door direct contact met bloed, ontlasting, sperma, braaksel en zweet van ebolapatiënten. Verspreiding door niezen of hoesten is nooit aangetoond.

Wanneer een huisarts of ziekenhuis in de Noordkop ook maar het geringste vermoeden heeft dat een patiënt kan zijn besmet met het ebolavirus, dan moet dit direct worden gemeld bij de GGD Hollands Noorden en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo schrijft het protocol voor.

Reisgeschiedenis

Aan de hand van een vragenlijst worden door deskundigen klachten en reisgeschiedenis nagegaan.

Kan ebola niet worden uitgesloten, dan moet de patiënt zo nodig ’strikt worden geïsoleerd’ en komt een speciale ambulance langs om hem of haar voor behandeling naar een academisch ziekenhuis te brengen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.