Damian de Weerd (14) drumt op Zaanstormend Talent

Sanne den Adel
Zaandam

Met Zaanstormend Talent laat het Zaantheater in samenwerking met Fluxus zien wat de Zaanstreek aan jong, aanstormend talent te bieden heeft. Damian de Weerd (14) is één van de geselecteerde, veelbelovende talenten die op dinsdagavond 31 mei in de grote zaal van het Zaantheater mag optreden.

Drummer Damian is veertien jaar oud. Hij zit op de havo in Amsterdam, heeft een bijbaan in een grote muziekzaak, speelt samen met zijn vader in de band Down Jones en zat eerder al in de finale van het RTL programma ’Superkids’.

Met een enthousiaste grijns neemt hij plaats achter het grote drumstel op zijn zolderkamer in Zaandam. „Weet je het zeker?” reageert hij op het verzoek wat te spelen. „Ik sla wel hard hoor.” Geroutineerd sluit hij de ramen en plaatst hij luiken met geluidsisolatie. Hij oefent elke dag zeker een uur. „Hard slaan wordt niet altijd gewaardeerd,” legt Damian uit. „Maar als je hard én strak kunt spelen wordt dat zeer gewaardeerd. En dat is volgens mij wel het geval bij mij.”

Als kind tikte Damian doorlopend op alles wat voorhanden was. Zijn moeder probeerde nog even of hij niet net als zijn vader gitaar wilde gaan spelen. Maar het werd drummen, geen twijfel over mogelijk. Damian: „Ik vond het gewoon leuk om op dingen te tikken.” Nog te jong om bij Fluxus op les te gaan, begon hij bij Carel Vrieling in Koog aan de Zaan. Die bracht hem later ook in contact met het programma Superkids.

Aan Superkids deed Damian als solo-drummer mee. „Dat was hartstikke leuk! Het was helemaal niet zo eng, ze stellen je heel erg gerust.” Tot zeker een half jaar na de uitzending werd hij regelmatig herkend op straat en wilden mensen met hem op de foto. Hij vindt het niet moeilijk dat hij als drummer in een band normaal geen frontman is. Lachend: „ Zonder drummer is er ook geen band, ik leid de boel.”

Damian weet goed wat hij wil. „Ik denk daar nu al over na, omdat ik straks de keuze moet gaan maken van mijn vervolgopleiding.” Hij wil vliegtuigingenieur worden. „Ik wil een goede studie en een vaste baan. Als ik daarnaast in de muziek rol zou dat helemaal te gek zijn. Het is zeker wel een droom.” Wat dromen betreft: het liefst zou Damian in Ahoy of de Arena spelen. „Of op Pinkpop. Een plek zo groot dat je de mensen niet meer kan zien, dat lijkt me echt super kicken.”

In Zaanstormend Talent heeft Damian veel zin. „Het is een ontzettend leuke ervaring.” Met de spanning valt het mee. „Natuurlijk ben ik wel even zenuwachtig als ik het podium op loop, maar als ik aan het drummen ben niet meer.”

Zelf luistert de drummer graag naar rap, maar met zijn band speelt hij vooral bluesrock. „Ik heb een brede muzieksmaak en het is altijd leuk om op het podium te staan.” Het liefst speelt hij hardrock en metal-achtige muziek. „Heel raar, want daar luister ik niet veel naar, maar dat is lekker om te spelen.” verklaart hij. „Ik hou van mezelf uitdagen. De dingen die ik echt niet kan, proberen wel te kunnen. Ik kan met een heel moeilijk nummer wel vier weken bezig zijn.”

Damian houdt met de keuze van zijn nummers rekening met zijn publiek. „Dingen die technisch heel uitdagend zijn om te drummen zijn soms minder leuk voor het publiek om naar te luisteren.” Op Zaanstormend Talent sluit Damian de avond af en daar heeft hij een bekend en opzwepend nummer voor uitgekozen. „Daar heb ik dan wel mijn eigen variant van gemaakt,” grijnst hij. „Iets heftiger.” Welk nummer het is mag hij nog niet zeggen, dat hoort iedereen pas op dinsdagavond in het Zaantheater.

Zaanstormend Talent heeft dit jaar voor het eerst geen jury of competitie. Suzan Slinger, van het Zaantheater: „We wilden daar een beetje vanaf. Op deze manier ligt er minder druk op de jongeren en is het vooral een mooie kans om hun talent te laten zien.”

Muziek

Zaanstormend Talent vindt op 31 mei vanaf 19.30 uur plaats in het Zaantheater. De entree is gratis, reserveren is gewenst. Naast Damian treden o.a. zanger Alessandro (Junior Songfestival), zangeres Katrina (The Voice Kids) en Zolarsem Dance Generation op.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.