'Niet onverwachts, maar toch doet het pijn'

Drukkers voor het pand van de drukkerij. Foto Roel van Leeuwen/Holland Media Combinatie

Roel van Leeuwen
Alkmaar

Al jaren werd er gespeculeerd over het voortbestaan van Drukkerij Noord-Holland. Maar het besluit om de drukkerij in Alkmaar te sluiten, is bij de drukkers toch hard aangekomen. ’Het komt niet onverwachts, maar toch doet het pijn’.

De mannen van ploeg C – de ochtendploeg – zitten buiten in het zonnetje voor de drukkerij. Al pratend proberen ze het nieuws te verwerken. Dat moederconcern TMG de drukkerijwerkzaamheden in Amsterdam wil concentreren, is vroeg in de ochtend bekend gemaakt.

Teleurstelling is het gevoel dat overheerst onder de mannen, meer dan boosheid. ,,Het is onwerkelijk’’, zegt één van hen. ,,Vooral ook omdat we hier commercieel gezien goed draaien. Dan is het onbegrijpelijk dat hier de boel dicht gaat.’’

Bij Drukkerij Noord-Holland worden onder meer de regionale dagbladen van Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander) gedrukt. Daarnaast wordt er gedrukt voor allerlei andere partijen.

Kernactiviteiten

Het nieuws komt ondanks het commerciële succes niet als een verrassing. TMG-topman Geert-Jan Van der Snoek had al eerder bekend gemaakt dat de drukkerijen niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf behoren.

,,We zagen dit al heel lang aankomen’’, zegt één van de drukkers. ,,Als je reëel bent, moeten ze ook wel wat doen gezien de dalende oplages van de kranten. Voorheen waren we blij als we ’s ochtends om vijf uur klaar waren met drukken. Nu zijn we uren eerder klaar.’’

Een andere drukker laat weten 24 jaar bij het bedrijf te hebben gewerkt. ,,Altijd met veel plezier, dan is dit een klap. Maar we weten dat het niet onszelf ligt. Het heeft te maken met de tijd waarin we leven en de keuzes die het bedrijf maakt. Toch hebben we altijd de hoop gehad dat de drukkerij nog een tijd zou blijven draaien. Die hoop is nu weg.’’

Voor de werknemers van de drukkerij is een sociaal plan. Onderdeel daarin is dat wordt geprobeerd om mensen naar nieuw werk te begeleiden. ,,Voor het technisch personeel zal dat wel lukken. Maar voor drukkers is er bijna geen werk.’’

Verrast

„Wij zijn onaangenaam verrast”, zei Jos Cohen van FNV Kiem in reactie op het besluit van TMG om hard in tegrijpen bij de drukkerijen.

Het besluit is des te meer rauw op zijn dak gevallen omdat de vakbonden woensdagochtend nog contact hadden met de TMG-directie over verlenging van het sociaal akkoord. Daarover werd een principe-overeenkomst bereikt.

„We hielden er al wel rekening mee dat er iets zou gaan gebeuren, maar dit is wel heel erg ingrijpend”, aldus Cohen.

CNV Dienstenbond zegt teleurgesteld te zijn over het grote aantal ontslagen. Bestuurder Arie Kasper ziet één lichtpuntje en dat is de eerder overeengekomen verlenging van het sociaal akkoord tot 1 december. „Dat sociaal plan vormt gelukkig een prima vangnet en kan de negatieve gevolgen voor werknemers grotendeels opvangen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.