Expositie rond 'dames Vlaanderen' in Stedelijk Alkmaar

Redacteur Alkmaar
Alkmaar

Charmant, deftig, ouderwets, excentriek, verknocht aan Alkmaar, niet wars van glamour en aandacht, maar boven alles onafscheidelijk: dat waren Tonny Vlaanderen (1901-1993) en haar zus Sophie (1905-1995).

Het Stedelijk Museum houdt vanaf 21 september een expositie over de twee opvallende dames die op hoge leeftijd door radio en tv werden ontdekt en zo de status van BN-er verwierven.

Die is behalve aan de gezusters zelf, ook aan hun werk gewijd. De fotostudio van de Dames Vlaanderen was decennialang legendarisch in Alkmaar en wijde omgeving. Duizenden families lieten zich portretteren. In de jaren negentig, niet lang voor hun overlijden droegen ze een collectie van 20.000 tot 30.000 glasnegatieven over aan het Regionaal Archief Alkmaar. Een deel daarvan is op de tentoonstelling te zien.

De expositie geeft daarnaast een beeld van de fotografietechniek van weleer. Conservatief als ze waren hielden de dames vast aan het ambacht dat ze op jonge leeftijd van vader Leonard leerden.

,,Tonny en Sophie waren zich erg bewust van de waarde van hun nalatenschap’’, zegt Thunnis van Oort die veel onderzoek op zich nam. ,,Daarom droegen ze het glasplatenarchief ook over. Maar omdat ze zo ouderwets waren, hielden ze er geen eigentijds archiefsysteem op na. Ze wisten alles uit hun hoofd en vonden dat voldoende.’’Vandaar dat van het overgrote deel van de collectie niet bekend is wie er op de foto staat. ,,We hopen daarom ook op veel reacties van het publiek’’, zegt Ilse Rus van het Alkmaarse Stedelijk. ,,Er moeten heel wat mensen zijn die hun ouders of zichzelf terugzien. Daarom openen we een Facebookpagina. Ook in een schoolschrift uit de tijd van Tonny en Sophie kunnen bezoekers iets melden.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.