Moderne pelgrimage: bewust onderweg

De redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. In de wandelrubriek Buitenom beschrijven zij hun favoriete routes. Dit is aflevering 81. Pelgrimeren is in. Zo lopen er vanuit heel Europa bedevaartroutes naar Santiago de Compostela in noordwest Spanje. Naar het graf van de apostel Jacobus de Meerdere die volgens de overlevering in Galicië begraven ligt. Hoewel er in de Middeleeuwen monniken vanuit Noord-Holland naar Santiago getrokken zullen zijn, is er geen oude Jacobsroute bekend. De leden van de regionale afdeling Noord-Holland benoorden ’t IJ van het Nederland genootschap van Sint Jacob vermoedt dat pelgrims langs de duinrand getrokken zullen zijn omdat de rest van de provincie vooral bestond uit water.

Nu er alternatieven genoeg zijn, heeft het genootschap – zonder historische pretentie – een route van circa 130 kilometer uitgestippeld langs Jacobuskerken en andere Jacobalia’. Van Den Oever tot in Amsterdam waar je kunt aansluiten op het Pelgrimspad (LAW7) naar Visé en verder.

Was pelgrimeren in de Middeleeuwen vooral een religieuze aangelegenheid, vandaag de dag zijn de redenen om op pad te gaan talrijk. Vaststaat wel dat je niet naar Santiago loopt om het wandelen alleen. Het genootschap kiest een heel brede definitie: de pelgrims zijn bewust onderweg’, en iedereen vult dat op zijn of haar manier in.

Voor deze aflevering van Buitenom liepen we van Heiloo naar Krommenie. Wie makkelijk in de stemming van de beschouwende pelgrim wil komen kiest de rust een mooie, vroege zondagochtend.

Start NS-station Heiloo. Rechtsaf Stationsweg volgen. Deze gaat over in Kanaalweg. Bij Y6217 rechtsaf richting Akersloot. Voor de molen brug over. Aan einde pad rechtsaf de Hoogegeest op. Op kruising met Roemersdijk linksaf.

Voorrangsweg oversteken naar de Meerweg. Einde weg rechtsaf Kerklaan. Na 300 meter aan rechterhand de rooms-katholieke kerk Jacobus de Meerdere uit 1975. Nog verderop rechts de Jabobsschool.

Kerklaan wordt Boschweg. Boschweg wordt Fielkerweg. Fielkerweg wordt Klein Dorregeest. Eerste weg linksaf: Klein Dorregeest. Klein Dorregeest wordt Dorregeesterweg. Einde weg rechtsaf: Groot Dorregeest. Langs de A9: Parallelweg.

Na viaduct tweede weg links: Hoorne. Einde weg links: Meldijk. Meldijk wordt Sluisbuurt. Sluisbuurt wordt na viaduct Lagendijk. Lagendijk blijven volgen. Bij fort Krommeniedijk loopt de hoofdroute rechtdoor richting Busch en Dam.

Wij kiezen een alternatief en gaan linksaf: Krommenieërweg. Einde weg linksaf: Krommeniedijk. Eerste weg rechts: Uitweg. Uitweg gaat over in Vlusch. Vlusch wordt Noorderhoofdstraat. Noorderhoofdstraat wordt Zuiderhoofdstraat. Na de Hema rechtsaf: Snuiverstraat. Brug over. Tweede straat rechts: Jacobshof. Hier vindt u een plaquette van Sint Jacobus. Snuiverstraat vervolgen.

Volgens het boekje lopen we rechtdoor om de route weer op te pakken bij Busch en Dam. Wij gaan linksaf de Weverstraat in. Weverstraat gaat over in Iepenstraat. Eindpunt NS-station Krommenie.

Jos Lap

Afstand circa twintig kilometer. Honden aan de lijn geen probleem. De hele route is te vinden in ’Van Wad tot IJ’ ISBN 9789080856746. Informatie over de Jabobsroute: www.santiago.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.