Oorverdovend kampioenschap

Spanning in Den Krieck, zowel op de kant als in het water. © Foto Peter van Aalst

Kay Korevaar
Breezand

Sint Jan is in thuisbad Den Krieck wederom winnaar geworden van de schoolzwemkampioenschappen in Hollands Kroon. De titelverdediger die zich vorig jaar zelfs plaatste voor de nationale titelstrijd, verzamelde de meeste punten. Ook Sint Antonius, grootverdiener qua medailles, en De Snip, beide uit Nieuwe Niedorp, gaan door naar het provinciaal kampioenschap in Soest.

De deelnemers vinden meedoen belangrijker dan winnen. Althans, dat zeggen ze vroeg op de middag. Eenmaal in het wedstrijdbad is er één en al competitie. De zwemmers hebben hun blikken puur en alleen op de finish gericht. Klasgenoten, leraren en ouders moedigen hun favorieten aan. Er klinkt een oorverdovend geschreeuw in zwembad Den Krieck in Breezand.

Aanmoedigingen

,,Ik hoorde zelfs voordat ik begon al aanmoedigingen”, vertelt Danique Henneman (11) van De Kolk uit Lutjewinkel. Zelf doet ze in Alkmaar aan wedstrijdzwemmen. Ze is in dat opzicht in het voordeel ten opzichte van het merendeel van de andere deelnemers.

Haar broertje Tom (8) doet ook mee. ,,Ik zou graag een keer een medaille verdienen. Danique heeft er al zoveel.” Isa Veen (11) en Esmee van Rij (9) zouden hun prijzenkast ook graag vullen. Al is de gezelligheid al een prijs op zich. ,,We kijken hier al dagen naar uit. Vooral naar het gezellig samen zijn met iedereen.” Het was volgens het viertal spannend of ze wel konden meedoen, omdat er een tekort aan zwemmers dreigde. Maar uiteindelijk hadden genoeg leerlingen van hun school zich aangemeld.

Vermoeiend

Nick Tiel (11) van de Sint Janschool uit Breezand doet voor zijn derde keer mee. Groep drie tot en met groep zes zwemmen afstanden van 25 meter. Oudere leerlingen - ook Tiel - overbruggen een afstand van vijftig meter. ,,Best vermoeiend.”

Lotte Verbrugge (9) en Yana Coenen (6) van De Meerpaal uit Anna Paulowna bekennen dat ze het vooraf spannend vonden. ,,We dachten dat het ons niet zou lukken tussen al die grote kinderen. Het is goed gegaan.”

De ene leerling vliegt vanaf de startblokken door het water. De ander maakt alles en iedereen nat met een grote plons die volgt na een buiklanding. Met circa 140 deelnemers is organisator Robin Stammes (24), zelf zwemmer, zeer tevreden. ,,Het is de vijfde editie. Dit bestond nog niet in deze regio. Het organiseren kost tijd, maar is leuk. Iedereen is enthousiast. Ik hoop dat jaren doorgaat.”

Diploma

Alle deelnemers krijgen aan het eind van de middag een diploma. Ook zijn er vele medailles te verdelen. De meeste (10) waren voor Sint Antonius. Zwemmers van Sint Jan (9) en De Snip (6) doen ook een flinke greep in de prijzenpot.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen