Connection geeft een inspirerend concert

Cees Brugman

Concert van (reli)popkoor Connection en combo. Muzikale leiding: Rolien Eikelenboom.

Gehoord: zaterdag 20 mei in Nieuw Geesterhage in Castricum.

Het koor Connection uit Castricum, in 1985 opgericht als een interkerkelijk jeugdkoor, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een vocaal ensemble met een uitnemende reputatie.

Het hoofddoel, het zingen van eigentijdse vooral geestelijke muziek zoals gospel, popsongs met een boodschap en spirituals, is echter gehandhaafd met als meerwaarde de fraaie arrangementen van muzikaal leidster Rolien Eikelenboom. Bovendien beschikt het koor over een eigen combo (piano, basgitaar, gitaar en drums), terwijl incidenteel Rolien Eikelenboom versterkt met altsaxofoon.

Opvallend is dat het combo nergens de zangers overstemt en voor een prima muzikale ondersteuning zorg draagt. Voor deze productie getiteld ’De nieuwe wereld’ wordt via relevante songs een antwoord gezocht op actuele maatschappelijke vragen. Dit wordt prima uitgebeeld door drie ’wetenschappers’, hoewel de verbindende teksten vooral bij de aanvang enigszins langdradig zijn.

Luisterbelevenis

Maar de vertolking van totaal 23 relevante songs resulteert in een overtuigende luisterbelevenis. Een uitvoerig repertoire, variërend van delicate klanken tot swingende presentaties waarbij de verschillende kooropstellingen en soms een lichte choreografie met danspassen het geheel een extra dimensie geven.

Naast de combobegeleiding kan het koor dat een goede klankbalans etaleert, ook mooi a capella zingen zoals bij de uitvoeringen van het expressieve ’Ride the morning winds’ en het subtiele ’Children of God’. Via een beamer worden functionele afbeeldingen geprojecteerd en bij dit laatste lied is de foto van de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai bijzonder.

Indringend en dynamisch klinkt eveneens ’Empower me’ en het sprankelende ’River of Jordan’.

Het vocaal plezier en enthousiasme bij de koorleden wordt ook extra gevisualiseerd bij vertolkingen van enerverende songs van Stephen Schwartz als ’Day by day’ en ’Light of the world’ uit de musical ’Godspell’.

Solo’s

Twee vocale solo’s zijn memorabel: de verstilde ballade ’Ordinary Baby’, bezielend vertolkt door Petra Hille, en de kleurrijke gospel ’I’m on the battlefield’, effectvol uitgevoerd door Miranda Zuurbier die overigens ook een enkele maal prima de accordeon bespeelt. Het devote ’Lenten meditation’ van Althouse zorgt voor ontroering.

Met de finale ’Een nieuwe wereld’ besluit het koor een indrukwekkend programma met een grote dosis amusementswaarde, ook door de goede technische voorziening van geluid, licht en beeld. Vermeldenswaard is de projectleiding van Peter Klut en het script van de verbindende teksten van Owen Dorrestein, beiden lid van Connection.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.