’Mooie kasten voor lelijke schepen Oostereiland’

Jaap Stiemer
Hoorn

De stroomkasten voor de walstroom op het Oostereiland worden onder architectuur vormgegeven en uitgevoerd. Kosten: 54.000 euro. De SP in Hoorn noemt het onverantwoord: ,,Er is wel zorg voor de vormgeving van transformatorhuisjes, maar niet voor die drijvende flatgebouwen.’’

De raadscommissie besprak dinsdagavond een voorstel van het college om een extra bedrag van 184.000 euro uit te trekken om walstroom voor de riviercruisevaart mogelijk te maken. De kosten worden gedekt door het havengeld voor de witte vloot te verhogen. Volgens wethouder Ben Tap (D66) kunnen de rederijen daar mee leven; er wordt in Hoorn geïnvesteerd in een toekomstbestendige walstroomvoorziening.

,,En de rederijen hebben inmiddels laten weten dat ze heel enthousiast zijn over het vervoer van de passagiers met elektrische treintjes. Op dat gebied werd eerst even de kat uit de boom gekeken. Maar ze zien nu dat het werkt. Ze zien nu dat ze ook wat terug krijgen voor een hoger liggeld.’’

Het enthousiasme bij de politiek over dit onderwerp is inmiddels tot een dieptepunt gekomen. Volgens Dick Bennis (CDA) is het aan een slechte voorbereiding te wijten geweest dat er én pas over een jaar walstroom is voor de witte vloot én dat er een financiële tegenvaller te verwerken valt.

,,Net als bij de maatregelen tegen de touringcars moeten we een besluit nemen met de rug tegen de muur’’, aldus Bennis. Wat het CDA betreft wordt hiermee ook vastgelegd dat het Oostereiland dé ligplek is voor de witte vloot en er geen investeringen meer gedaan worden in andere ligplekken.

Flatgebouwen

De SP is de enige partij die niet akkoord gaat met het uittrekken van het extra geld. Mathé van Stralen stelde dat er wel 50 mille wordt uitgetrokken voor het vormgeven van de transformatorhuisjes, terwijl die ten dienste staan van ’grote, witte, drijvende flatgebouwen’, die wat hem betreft géén sieraad zijn voor het Oostereiland. Hans Weeda VOC Hoorn noemde de 50 mille (plus 4000 euro voor de architect) voor de stroomkasten ook ’heel erg overdreven’. De totale kosten voor het meer uit het zicht plaatsen en vormgeven van de transformatorkasten bedraagt 81.000 euro.

Afgezien van de SP zullen de andere fracties het collegevoorstel tijdens de eerstvolgende raadsvergadering steunen, al wordt het proces bestempeld als ’knullig’ en ’geklungel’. Volgens wethouder Tap is ook het college ongelukkig met de gang van zaken, maar veel informatie kwam ook op het stadhuis pas erg laat binnen.

Wat de stroomkasten betreft: deze komen volgens Tap te staan bij het Centrum voor Varend Erfgoed en bij de gevel van Cinema Oostereiland. Die bij Varend Erfgoed krijgt een omhulsel dat van hetzelfde hout is gemaakt als het centrum; dat bij de cinema wordt gemaakt van zogenoemd cortenstaal, hetzelfde als waarvan het kunstwerk van J. Christiaan Heydenrijk grotendeels is gemaakt en dat hier vlakbij staat.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen