Hoornse kermisattracties voelen ’veilig en vertrouwd’ [video]

De kermis in Hoorn is zaterdagmiddag begonnen.

Jeroen Haarsma
Hoorn

Ja, de waaghalzen in de wildste attracties op de Hoornse kermis hebben allemaal het filmpje van het brute kermisongeluk in Amerika wel gezien. Dat weerhoudt hen er echter niet van om ook dit jaar weer in de meest duizelingwekkende apparaten plaats te nemen.

Donkere wolken pakken zich samen boven schouwburg Het Park, als wethouder Theo van Eijk het woord neemt. ,,Het blijft droog, hoor’’, zegt Van Eijk enthousiast, vlak voor hij de 572e editie van de Hoornse kermis officieel opent. Twee minuten later regent het en beginnen de uitmuntende dansers van de formatie Minh-Zone aan hun openingsact. Op datzelfde moment nemen de fanatieke kermisgangers al plaats voor het allereerste rondje in de torenhoge Around The World op de Vale Hen.

,,We konden de openingsact mooi zien vanuit de lucht’’, zegt de 12-jarige Isabel Langendijk. Haar vriendinnetje Stella Simaku (12) knikt. ,,Het dansen zag er heel cool uit.’’ De Hoornse meisjes hebben het filmpje van het ongeluk in Amerika uiteraard gezien op sociale media. Isabel: ,,Maar de Hoornse kermis voelt zo vertrouwd, dat ik nu niet bang ben of zo.’’ Stella: ,,We durven nog overal in.’’ De meisjes denken bovendien dat de attracties ’in Nederland vast beter worden gecheckt dan in Amerika’.

Op het Kerkplein zijn er meer mensen die kijken naar de Ghost Rider dan die daadwerkelijk instappen. Het gaat er dan ook ruig aan toe. Rico Lucken (15) uit Wognum en Pim Steeman (15) uit Medemblik stappen ’een beetje duizelig’ uit het karretje. Ook zij vertrouwen blind op de veiligheid van de attractie. Rico: ,,We gaan elk jaar naar deze kermis en het gaat altijd goed.’’ Pim: ,,Je moet vooral onthouden dat je het níet hoort als het goed gaat, maar alleen als het mis gaat. En dat gebeurde dus in Amerika.’’ Rico, nuchter: ,,Er kan altijd wel iets gebeuren.’’

Op de Roode Steen stappen Jesse Brode (29) en zijn vriendin Sabina Claassen (38) uit een gevaarte met de naam Booster Maxxx. ,,We hadden het toevallig net nog over dat ene ongeluk’’, zegt Sabina. ,,Ik vroeg ook nog aan die man van de attractie of ik wel goed vast zat. Was meer een dolletje, maar ik wilde het toch even controleren. Helaas sprak hij geen Nederlands. Toen heb ik zelf maar even goed gevoeld aan de gordel.’’ Jesse lacht erom. ,,Ik denk dat de kans groter is op een ongeluk bij het oversteken van een straat, dan dat je iets overkomt op de kermis.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen