Nostalgisch hekwerk Westerkerk Enkhuizen strak in de lak

Nostalgisch hekwerk Westerkerk Enkhuizen strak in de lak
Vrijwilligers aan de gang om het hekwerk rondom de Westerkerk stevig de lak te zetten.
© Foto Henk de Weerd
Enkhuizen

Het historische hekwerk rondom de Westerkerk hangt zaterdagochtend vol nummertjes. Deze markeren de plaats waar de circa 60 vrijwilligers hun verfkwast ter hand kunnen nemen. Zij hebben gehoor gegeven aan de oproep om het hek opnieuw in de glanzend zwarte verf te zetten.

Na een korte uitleg over de uit te voeren werkzaamheden krijgt ieder zijn eigen meter van het gerenoveerde hek om in oude glorie te herstellen.

„In 2001 is het hek voor het laatst geschilderd en toen zagen we al dat er veel ornamenten misten. Op de zolder boven de Librije vonden we nog wat van deze versieringen onder het stof , maar dat waren er lang niet genoeg”, vertelt Richard Lijnsvelt van de Westerkerk. „Nu we van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed subsidie kregen voor groot onderhoud aan het dak, de zerkenvloer en het schilderwerk, hielden we wat geld over om het ijzeren hek te laten repareren en te reinigen.”

Dit hekwerk is in 1884 geschonken door mejuffrouw Snouck van Loosen. Zij had opgemerkt dat het hek om de Westerkerk ‘in een slordige toestand’ verkeerde. De edele dame wenste het ‘voor haar rekening te nemen om het hek door een nieuw solied ijzeren hek te doen vervangen.’ In 1967 werd een deel van het hek vanaf de hoofdingang tot aan het zuiderportaal verwijderd. Het deel vanaf dat portaal tot aan de Koltermanstraat werd naar achteren geplaatst. De natuurstenen verhoogde rand geeft de oorspronkelijke plaats van het hek nog aan.

Lijnsvelt: „ Alles wat we zelf kunnen doen, doen we zelf. Het goud van onze organisatie zijn de vrijwilligers. Er zijn ruim 60 vrijwilligers op afroep beschikbaar voor de horeca of als gastvrouw/gastheer in de kerk. Daarnaast is er een kernploeg van circa acht vrijwilligers die elke dinsdag- en woensdagmorgen komen om klussen te doen als stoelen klaarzetten, een podium opbouwen en geluid regelen.”

Cees Groot, één van de vaste vrijwilligers, is er ook vandaag weer bij: „Ik ben betrokken geraakt bij de Westerkerk uit interesse in geschiedenis. Momenteel doe ik onderzoek naar de circa 40.000 overledenen die in de periode 1630-1830 in de kerk zijn begraven. Maar ik doe dit ook graag.”

Hulp uit Canada

Onder de schilders is vandaag een groep van 16 leden van de Rotary Club Enkhuizen. Rem Schuijt van de Rotary: „We doen graag iets voor de gemeenschap en hebben onze hulp meteen aangeboden.” De meeste leden wonen in of rond Enkhuizen, maar er is dit keer zelfs hulp uit Canada. De 17-jarige Sylvie Legary woont vlakbij Calgary en is hier als uitwisselingsstudente via de Rotary. In foutloos Nederlands vertelt ze: „ Ik ben hier nu acht maanden en vind het leuk om mee te doen aan projecten als deze.”

Onder de goedkeurende blik van Marcel Verver van Schildersbedrijf Bloemendaal levert iedereen vandaag een mooi stukje vakwerk af en staat het hek met de gietijzeren versieringen van hogels, denappels en krakelingen weer voor jaren strak in de lak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons