'Sport- en dieet-apps ongezond voor privacy'

Ed Brouwer
Den Haag

De health-apps Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal, Runkeeper en Strava delen persoonlijke gegevens met derden, zonder duidelijk te maken wie dat zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie ‘Forbrukerradet’. De Consumentenbond vindt dat deze app-aanbieders hun privacyvoorwaarden consumentvriendelijker moeten maken.

Runkeeper en MyFitnessPal geven de GPS-positie van de gebruiker door, zelfs als de app niet actief is. Endomondo deelt gegevens (leeftijd, geslacht en sportprestaties) met Google en andere 'advertentiepartners’. Ook Lifesum en MyFitnessPal spelen allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben.

Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst. Strava lijkt wat beter om te gaan met de privacy van de gebruiker: de app vraagt als enige bij de installatie geen overdreven toegangsrechten tot de diverse gegevens op de telefoon en Strava belooft dat derde partijen de informatie alleen mogen gebruiken voor het doel van de app.

Privacyvoorwaarden

De Noorse consumentenorganisatie onderzocht de privacyvoorwaarden van vijf populaire health-apps voor Android en iOS: drie sport-apps (Endomondo, Runkeeper en Strava) en twee dieet-apps (Lifesum en MyFitnessPal). De voorwaarden zijn lang en vaak onleesbaar, waarbij MyFitnessPal de kroon spant.

De app heeft ruim 9000 woorden nodig om zijn privacybeleid uit te leggen en is erg vaag over wat er exact gebeurt met gegevens: 83 keer staat er ‘kan’ of ‘mag’ in de voorwaarden. Strava en Runkeeper kunnen bovendien de voorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren.

Under Armour, het bedrijf achter Endomondo en MyFitnessPal, heeft de privacyvoorwaarden van deze apps onlangs aangepast. Deze bevatten nog steeds vage bewoordingen en de Noorse consumentenorganisatie zal daarom een nieuwe analyse uitvoeren.

Stappenplan voor meer privacy op je smartphone.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.