Kamerleden nemen kijkje in nucleaire keuken in Petten

Kamerleden in de controlekamer van de reactor in Petten.© Foto NRG

Roel van Leeuwen
Petten

De kosten voor het historisch nucleair afval en het belang van de Hoge Flux Reactor in Petten voor de productie van medische isotopen stonden maandag centraal tijdens een bezoek van vijftien Tweede Kamerleden aan Petten.

Ze waren daar op uitnodiging van de Nuclear Research and consultancy Group (NRG), de exploitant van de reactor. Ook dit najaar zullen de Kamercommissies van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu zich weer over de situatie in Petten moeten buigen.

De oplopende kosten voor het opruimen van het historisch nucleair afval in Petten is een van de aanleidingen voor het bezoek. De kosten voor het opruimen bedragen minimaal honderd miljoen euro en zouden met nog eens tachtig miljoen kunnen oplopen. NRG kan deze kosten niet dragen. Er moet dus een definitieve oplossing komen. De Kamerleden bezochten onder meer de Waste Storage Facility waar het afval nu ligt opgeslagen.

Ook moet het nieuwe kabinet - en de Tweede Kamer - knopen doorhakken over de opvolging van de Hoge Flux Reactor (HFR). In principe wordt deze opgevolgd door de Pallas Reactor.

,,Kamerleden wilden weten of er niet een andere reactor in Europa is die dit kan. In Frankrijk wordt wel een nieuwe reactor gebouwd, maar die is gericht op het doen van materiaaltesten. Dat is niet de oplossing voor de medische isotopen’’, aldus een woordvoerder van NRG.

Een andere vraag was of medische isotopen in de toekomst niet met behulp van cyclotrons kunnen worden geproduceerd en reactoren niet overbodig zijn. ,,Wij hebben aangegeven dat zowel een reactor als cyclotrons nodig zijn. Er zijn namelijk verschillende type isotopen. Een cyclotron maakt voornamelijk isotopen voor diagnostiek en de reactor kan ook isotopen voor therapie produceren. NRG wil isotopen maken voor zowel diagnose als therapie en verwacht dan ook een positie in te nemen in alternatieve technologieën.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.