Kabinet neemt meer maatregelen tegen jihadgangers

Medewerker Internet

Het kabinet gaat de mogelijkheden uitbreiden om jihadgangers het Nederlanderschap te ontnemen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Ook krijgen opsporingsdiensten meer mogelijkheden om nationale reisgegevens in te zien.

Binnenkort stuurt het kabinet voorstellen naar de Tweede Kamer, zei Rutte. De maatregel rondom ’nationaal gebruik van reisgegevens’ is bedoeld om potentiële jihadgangers beter te kunnen volgen en te voorkomen dat zij daadwerkelijk afreizen naar landen als Irak en Syrië.

Rutte bleef vaag over welke reisgegevens worden bedoeld en wat precies gaat veranderen. Hij wilde niet ingaan op de vraag of het bijvoorbeeld om de gegevens van de OV-chipkaart gaat. De premier kondigde vorige week al nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen radicalisering, maar tot nu toe was onduidelijk aan wat voor soort maatregelen het kabinet denkt.

De onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, vermoedelijk door een Britse jihadganger, veroordeelde Rutte als ’een laffe en barbaarse moord’. Hij sprak desgevraagd tegen dat de onthoofding een ’wake-upcall’ was. "We weten al geruime tijd dat deze dreiging er is, en we nemen ook maatregelen. Maar veel van wat we doen blijft onzichtbaar."

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.