IS-executie acht Nederlanders

onze verslaggever
Amsterdam

De terreurorganisatie Islamitische Staat zou acht Nederlandse IS-strijders geëxecuteerd hebben.

De executies zouden afgelopen vrijdag zijn voltrokken nadat er een conflict was uitgebroken tussen de groep Nederlandse jihadisten en Iraakse leiders van IS. De ruzie zou gaan over vermeende corruptie door Nederlandse IS-strijders.

De melding komt van actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently, een verzetsgroep die doorgaans betrouwbare berichten naar buiten brengt. De executies zouden zijn voltrokken in Madan, een plaats ten oosten van Raqqa, de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat. Ook zou IS een grote groep Nederlandse strijders gevangen hebben gezet.

Supermarkten

In Raqqa woonden veel Nederlandse en Vlaamse strijders, gezinnen en vrouwen. Zoveel dat in sommige supermarkten, volgens journalist Harald Doornbos, zelfs briefjes met Nederlandse teksten hangen. Maar veel buitenlandse strijders zouden onlangs vertrokken zijn naar Deir al-Zor, waar IS recent een bloedbad aanrichtte onder bewoners. Driehonderd inwoners, onder wie ouderen, vrouwen en kinderen, zouden zijn afgeslacht. De lijken werden gedumpt in de Eufraat. Onder de slachtoffers zaten regeringssoldaten, militieraden en hun familieleden, aldus het Syrische observatorium voor de mensenrechten. Deze slachtpartij zou een van de ergste bloedbaden zijn van IS, dat grote delen van de provincie Deir al-Zor in handen heeft.

Mohamed Nidalha, vader van IS-strijder Reda Nidalha uit Delft, zegt niets te hebben vernomen van massale executies onder Nederlandse strijders. De communicatie tussen uitreizigers en familieleden in Nederland verloopt echter ook stroef. Internetverbindingen worden gecontroleerd door IS. Bovendien communiceren de strijders niet alles openlijk met hun familieleden , uit vrees dat IS of geheime diensten het meelezen en -luisteren.

De executie van acht Nederlanders - alleen mannen - zou een unicum zijn; niet eerder werden Nederlanders zou zwaar bestraft door de IS-leiding. Eerder waren er wel berichten van gedetineerde Nederlanders die het niet zo nauw hadden genomen met de islamitische opvattingen omtrent huwelijkse trouw. Maar die werden slechts korte tijd vastgehouden. Over het vertrekken uit het ’kalifaat’ – wat veel gedesillusioneerde Westerse strijders willen – kan niet openlijk worden gesproken, want IS executeert iedereen die deserteert of dat overweegt.

Identiteit

De identiteit van de gedode Nederlanders is nog nergens bekend gemaakt. De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD kon gisteren nog niet reageren op de berichten, die ook de analisten op de voet volgden gistermiddag.

Woordvoerder Edmond Messchaert van de Nationaal Coördinator Veiligheid en Terrorismebestrijding (NCTV) zegt de berichten „te kennen, maar nog niet te kunnen bevestigen”. Hij benadrukt: „Het nieuws past precies binnen het beeld dat de AIVD heeft geschetst in de recente rapport waarin IS wordt afgeschilderd als een totalitair regime dat het klimaat van wantrouwen blijft voeden en daarbij eigen leden wantrouwt en executeert.”

Uit België kwamen recent berichten dat potentiële uitreizigers zichzelf eerst moesten bewijzen met gewapende roofovervallen en aanslagen op homoseksuelen in het Westen, voordat ze werden toegestaan af te reizen naar het kalifaat. IS is extreem bezorgd op ’spionnen’ en ’infiltranten’. Wekelijks worden mannen geëxecuteerd wegens verdenkingen van spionage voor het westen. In het AIVD-rapport ’Leven bij IS, de mythe ontrafeld’ wordt pijnlijk geschetst dat het leven in de ’islamitische heilstaat’ zwaar en extreem gewelddadig is.

Groeiende paranoia, angst voor infiltranten en spionnen zou volgens de AIVD steeds meer slachtoffers maken. Recent is de eis gesteld door het IS-regime dat nieuwkomers iemand moet kunnen noemen in IS-gebied die garant voor hen staat. Bij aankomst worden identiteitspapieren direct afgenomen, zodat deserteren uitgesloten is. Ook worden nieuwkomers hardhandig ondervraagd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.