Bewoners asielzoekerscentrum Den Helder komen in actie tegen sluiting

De bewoners van het asielzoekerscentrum hebben spandoeken opgehangen bij de ingang.© Foto Hollandmediacombinatie/Marten Visser

Marten Visser
Den Helder

De bewoners van het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg in Den Helder leggen zich niet neer bij sluiting van het complex.

Ze gaan dinsdag 2 mei actievoeren bij het gemeentehuis. De bewoners zetten hun gevoelens over de voorgenomen sluiting op papier en hopen dat burgemeester Koen Schuiling deze brieven in ontvangst wil nemen.

Zoals bekend kondigde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) enkele dagen geleden aan dat het gezinscentrum aan de Nieuweweg dicht moet omdat de toestroom van asielzoekers erg is terug gelopen.

Het COA heeft hierdoor te veel opvangplekken en gaat verspreid over het land centra sluiten. Het Helderse asielzoekerscentrum, waar momenteel 260 uitgeprocedeerde asielzoekers zitten, is één van de centra die dicht moet. Alle bewoners moeten verhuizen naar een andere plek, voor het einde van het jaar gaat de poort definitief dicht.

De bewoners vinden dat dit niet kan. Ze hebben spandoeken bijn de hoofdingang opgehangen. ’Genoeg verhuisd’ staat op één van de doeken. Volgens een jonge bewoonster worden de mensen zwaar getroffen door de zoveelste verhuizing. Zo kunnen kinderen die vlak voor hun examenjaar zitten volgens haar op hun nieuwe school waarschijnlijk niet direct examen doen.

Hierdoor lopen ze vertraging op en zouden ze ook problemen kunnen krijgen met een vervolgstudie. Bovendien hebben vooral de kinderen die op het Helderse azc wonen volgens haar veel vrienden in de stad, omdat ze vaak al jaren op deze plek zitten. Ze noemt het daarom ’super oneerlijk’ dat juist de gezinslocatie in de marinestad moet sluiten.

Het asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg bestaat al een kwart eeuw.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.