Kans behoud Houtmanpad

Ron Amesz

De deur staat op een kier voor de voorstanders van het behoud van het Houtmanpad als voetpad. Wethouder Rob van Doorn verklaarde nadat hij 2380 handtekeningen had ontvangen, dat de gemeenteraad nog diep over het onderwerp gaat nadenken. ,,Zij nemen uiteindelijk de beslissing, dus het is niet zo dat alles al vast ligt."

,,Er lijkt nu eindelijk wat schot in de zaak te komen", reageert Peter Vonck, voorzitter van de stichting Behoud het Houtmanpad blij na de uitspraak van de wethouder. ,,Eerder leek het erop dat alles al was beklonken." Een groep van honderd belangstellenden loopt zaterdagmiddag van het begin van het Houtmanpad naar de basisschool Focus aan het eind. Een wandeling van een halve kilometer met bij het eindpunt wethouder Van Doorn die klaar staat om de petitie in ontvangst te nemen.

Tegenstanders van de aanleg van een breder fietspad dat het bestaande schelpenpad moet vervangen, vinden dat de gemeente voorbij gaat aan de belangrijke natuurlijke en recreatieve waarde van het pad. ,,Er gaan veel bomen verdwijnen als de plannen doorgaan", zegt Titi des Bouvrie van de Haarlemse bomenwacht. ,,Niet alleen de bomen met dikke stammen, maar ook de elzen die nu zo mooi over het water hangen.'' Bij de start van de optocht krijgen de deelnemers taart en thee. ,,Ik zag net Karel van Broekhoven op een bruggetje staan, hij is onderweg hier naartoe'', zegt Madeleine Schippers samenzweerderig.

Dat de emoties over de toekomst van het pad hoog oplopen, blijkt wel na afloop van de demonstratie als twee vrouwen staan na te praten. De ene vrouw, met een fiets in de hand, snapt alle drukte niet. ,,Ik begrijp eigenlijk niet waarom jullie zo boos zijn, want als het fietspad er komt, dan is er meer ruimte voor de fietsers. Heeft u de plannen wel goed bekeken?'' Het is olie op het vuur van de andere vrouw, die vindt dat er al te weinig ruimte in de stad is waar wandelaars rustig van de natuur kunnen genieten. ,,U moet niet zo egoïstisch zijn'', bijt ze terug.

De gemeente kan aanspraak maken op een bijdrage van de provincie voor de aanleg van het fietspad. Ruim 2,4 miljoen voor een paar honderd meter fietspad. ,,Van dat geld kunnen we andere dingen doen", zegt raadslid Wybren van Haga van de VVD. Sjaak Vrugt van de Aktiepartij moet tot zijn schande bekennen dat ook hij in eerste instantie voor het fietspad was. ,,Het was gewoon een hamerstuk, maar nu moeten het er toch nog eens uitgebreid over hebben.'' De organisatie is blij na afloop. Terwijl de twee vrouwen verder ruziën, stapt een van de organisatoren in de auto. ,,Ga je mee naar de after party?'', roept ze naar een vriendin.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.