Kramp, in been en hand

Jos van der Beek en Alexander Nonnekes wonnen het mannendubbelspel van de Zaanse Masters.© Ronald Goedheer

Eric Strouwen
Assendelft

Na een moeizame start leek Ruud Vis in de finale van de Zaanse Masters tegen Simon Prins orde op zaken te hebben gesteld. Tot de favoriet bij een voorsprong van 5-1 in de beslissende set ’ uit het niets’ om een fysiotherapeut vroeg. Na een korte behandeling probeerde Vis het nog wel, maar zijn verzet tegen de blessure duurde slechts anderhalve game. Ondanks dat hij nog altijd een voorsprong koesterde, gaf hij de strijd op.

,,Kramp’’, verklaarde Vis zijn opmerkelijke opgave ,,Zowel in mijn been als in mijn hand. Niet ernstig, maar heel lastig om mee verder te spelen.’’

De opgave was de tweede ’ommekeer’ in de wedstrijd. Prins had namelijk heel lang het initiatief en bij 6-3 en een servicebreak voorsprong (4-3) in de tweede set alle troeven in handen. Maar Vis slaagde erin om zijn niveau op te krikken, terwijl de precisie bij Prins verminderde. ,,Ik gleed alle kanten op’’, keek Vis terug. ,,En besloot op een gegeven moment een stap terug te zetten, omdat ik merkte dat ik op de stroken achter de baseline meer grip had. Daardoor sloeg ik meer ballen in.’’ Hij zweeg even, om met een glimlach te vervolgen. ,,Maar dat kost ook weer wat extra kracht.’’

,,En ik dacht na die tweede set nog wel dat een lange, zware wedstrijd in mijn voordeel was’’, voegde Vis Prins toe. De winnaar schudde ongemakkelijk het hoofd. ,,Ik raakte in de derde set niets meer. Maar kramp krijgen op zo’n moment... Nog één game goed serveren en je had gewonnen. Vervelend.’’ Vis kon niet anders dan de opmerking van Prins te beamen. ,, Ik heb er al een paar keer eerder last van gehad. Hoe het komt?’’ De tennisser schoot even in de lach: ,,Mijn conditie laat te wensen over.’’

De strijd bij de vrouwen werd overtuigend gewonnen door Hester Hooijschuur. Zij won in de finale overtuigend haar dubbelpartner Noah Oostveen: 6-1, 6-3. Het duo moest later op de dag in de finale van het dubbelspel de meerdere erkennen in het duo Chantal Nonnekes/Bo Verhulsdonk (2-6 3-6). Ook Prins zag een dubbelslag aan zijn neus voorbij gaan. Aan de zijde van Max Pootjes verloor hij in de eindstrijd van Jos van der Beek en Alexander Nonnekes: 6-4 6-4.

Het officieuze Zaanse kampioenschap was het afgelopen weekeinde niet het enige toernooi in de regio dat werd afgesloten. Opmerkelijk was dat bij het toernooi van Fortuna Wormerveer de vrouwen in een hogere categorie streden dan de mannen. Floortje Kemna en Floor Oostveen wonnen het dubbelspel in ’de vier’ door in de finale Denise Metselaar en Maaike Schoute opzij te zetten: 6-2 6-2. Het mannendubbel vijf leverde een zege op voor Arjen Meijer en André op de Weegh, zij versloegen in de eindstrijd Lars van Dijk en Pim Schouten (6-2 6-4).

Het Net Praet-toernooi van Zaanstad Zuid werd bij de mannen gewonnen door het duo Frank de Beer/Wijnand Homburg en bij de vrouwen door het koppel Anja Gruys/Sandra Spieker. Beide dubbels toonden zich de beste in de categorie zes.

Finales Fortuna Open, Fortuna Wormerveer.

DD4: Floortje Kemna/Floor Oostveen - Denise Metselaar/Maaike Schoute 6-2 6-2; HD5: Arjen Meijer/André op de Weegh - Lars van Dijk/Pim Schouten 6-2 6-4; DD5: Maxime Eman/Angela Lustenhouwer - Lindy Duijn/Roxanne Muis 6-3 6-0; GD5: Cas Bennis/Anouk Koene - Dave Jacobs/Roxanne Muis 6-2 6-4; HD6: Chris Bruil/Brian Koning - Jim Gielen/Sjoerd Gooijer 3-3 Opgave; DD6: Charlotte Rijkhoff/Milou Vogel - Kiran Jongeneel/Marit Neve 7-5 6-1; GD6: Maikel Waij/Danice Ofman - Ruurd van Eijkeren/Susan Hidayat 6-3 6-3; HD7: Willem Jacobs/Dick van Nooij - Dennis Broekhoff/Jeroen Zwart 6-7 6-4 6-3; DD7: Bianca Kirchner/Saskia Marees - Anouk Hermanns/Mirjam Reitsma 7-6 7-5; GD7: Ramon Kingma/Simone Halberstadt - John de Vries/Hanneke Vonk 6-1 6-3; HD8: Roy Dekker/Jeroen Ohlenbusch - Frank van Geuns/Remko Oosterhoorn 4-6 6-1 6-2; DD8: Elvira Bakker/Ruby Rijkhoff - Margot van Nooij/Irma Reijne 6-4 6-1; GD8: Jeffrey Bruijn/Chiara Bruijn - Jesse Welsink/Esmee Welsink 6-2 6-4.

Finales Net Praet, Zaanstad Zuid.

HD6 17+ Frank de Beer/Wijnand Homburg - Peter Pals/Willem Schluter 6-7 6-3 6-4; DD6, poulewinnaar: Anja Gruys/Sandra Spieker; GD6, poulewinnaar: Jurgen Hajema/Wieteke Seelen;DD7, poulewinnaar: Patricia van 't Hof/Hanna Iske; GD7, poulewinnaar: Mark Huft/Sofie Klaverstijn; HD7 35+: Nico Broertjes/Toon Jacobsen - Ron Joffer/Stefan van Vloten 6-3 7-6; DD7 35+ Achinta Nassy/Annelies van Wouden - Nancy Hauzendorfer/Lineke Kat 6-4 6-2; GD7 35+ Ron Joffer/Simone Bakker - Herman de Boer/Achinta Nassy 7-5 6-2; HD8 17+ Hans Groenewegen/Cees Plantinga - Rinus van Arnhem/Hans Bruine De Bruin 6-4 6-3; DD8 17+ Marlies Keller/C Knuysting - Gemma Nugter/Marja Verheij 6-1 7-5; GD8 17+ Edwin Schreutelkamp/Jolanda Lek - Aris Bakker/Ellen Oussoren 7-5 6-0.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.