Vestia haalt bakzeil in parkconflict met gemeente Enkhuizen

Tanja Koopen
Enkhuizen

De bewoners van het Snouck van Loosenpark in Enkhuizen hadden de plannen al klaar liggen. Het van oudsher sociale huurbolwerk mocht niet aangetast worden door woningcorporatie Vestia.

Zo ver komt het niet. Verhuurder Vestia haalt bakzeil. Na een brief van de gemeente Enkhuizen, waarin Vestia gewezen werd op de bepalingen uit de erfpachtovereenkomst, heeft de corporatie besloten de huurprijzen niet te liberaliseren. Dat wil zeggen dat de sociale huurgrens voor de vijftig woningen in het monumentale park gehandhaafd blijft.

Onder de bewoners ontstond onrust toen een van de woningen maanden geleden leeg bleef staan en Vestia aangaf een ander beleid te overwegen. De verhuurder wilde de vrije markt op met het park, erfenis van de familie Snouck van Loosen. Het college van Enkhuizen drong er tevens bij Vestia op aan de huur van de vijf woningen, die de sociale huurgrens nu al overstijgen, te verlagen. De verhuurder stelt nu ’het gedachtegoed van Maria Snouck van Loosen te respecteren,’ aldus woordvoerster Reina de Groot.

Vreemd

Vestia zal de bewoners informeren, maar wacht nog op een reactie van de gemeente op haar plannen, aldus De Groot. Of en wanneer de huren worden verlaagd, laat ze dan ook nog even in het midden. Vreemd, vindt wethouder Klaas Kok. ,,Wij hebben Vestia gevraagd zich aan haar contract te houden, het is nu aan hen de bewoners actief aan te schrijven.’’

Bewoonster Joke Barends heeft het goede nieuws officieel dan ook nog niet gehoord. ,,Wel raar. Ik verwacht van Vestia snel uitleg en excuses.’’ Ze is blij dat de onrust nu voorbij is. ,,Je bent er toch telkens mee bezig. Ik had dit wel verwacht, anderen maakten me aan het twijfelen. Het is niet meer dan normaal dat de regels van het testament gehandhaafd worden. En ook dat de gemeente voor zichzelf opkomt. Het is wel hún park en een paradepaardje.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen