Lakeman wil toezicht DNB op bedrijf Scheringa

Lakeman. Foto ANP

Lakeman. Foto ANP© ANP

Ron Amesz
bilthoven/obdam

De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), waar Pieter Lakeman voorzitter van is, wil dat de activiteiten van het nieuwe bedrijf van Dirk Scheringa onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) worden gesteld. Dat schrijft de SOBI vrijdag in een brief aan minister Jan Kees de Jager (Financiën).

De stichting vreest dat het bedrijf van Scheringa, DS Factoring, grote schade zal toebrengen aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) omdat veel klanten hun faillissement vooruit zullen schuiven en daarmee toeleveranciers ernstig benadelen.

De onderneming van Scheringa richt zich op bedrijven in het mkb die nog geld krijgen van klanten. DS Factoring schiet een lager bedrag voor aan het bedrijf en eist het openstaande tegoed op bij de betreffende klant. De winst is voor DS Factoring. Scheringa heeft geen toestemming nodig van DNB voor zijn nieuwe bedrijf.

Scheringa trok zich na het faillissement van DSB Bank in oktober 2009 terug uit de financiële wereld. Zijn DSB-imperium viel, nadat Lakeman spaarders had opgeroepen tot een bankrun.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.