Rondje Noordkop is best begin voor beddenrace [video]

Ed Dekker
Callantsoog

Moeras, bos, heide, duin, de twee grootste duinmeren van West-Europa. Alles binnen handbereik, op zeshonderd hectare. Waar vind je dat?

Het Zwanenwater in Callantsoog, dat hoor je nu de 210 enthousiaste wandelaars zondag van Rondje Noordkop vertellen aan iedereen. „Prachtig. Ik woon in Callantsoog, maar kom hier vrijwel nooit. Ga altijd de andere kant op”, zegt John Strikwerda (69) halverwege bij duinmeer Eerste Water.

50.000 bezoekers

Zo’n 50.000 mensen bezoeken jaarlijks het Zwanenwater. De NHD’ers worden gastvrij ontvangen door beheerder Natuurmonumenten. Margreet Frowijn uit Schagen vertelt onderweg over de tien soorten orchideeën en andere onvermoede rijkdommen aan planten en dieren.

Zij is een van de tachtig vrijwilligers van Natuurmonumenten die zich inzetten voor het Zwanenwater. Andere vrijwilligers - van MFC ’t Dorpshuis Julianadorp - voorzien in dit veelzijdige duinlandschap de lezers van koffie en thee, gesponsord door de gemeente Schagen.

Krommenie

Krommenie, Akersloot, Westzaan, Heerhugowaard, Assendelft - de zevende etappe van Rondje Noordkop lokt ook sportieve lezers van buiten de regio naar Callantsoog. Juul de Wit (59) hoefde niet van ver te komen, de oud-bollenkweker woont aan de Callantsogervaart. „Ik weet nog dat hier tulpen stonden”, vertelt hij in de Uitlandse Polder.

De tocht van ruim elf kilometer voert ook door deze jonge aanwinst van Natuurmonumenten. Vijftig hectare agrarisch land is in 2015 als openbaar natuurgebied teruggebracht naar de situatie van rond 1600, compleet met nolletjes (duintjes). Een strandvlakte was toen net ingepolderd. De zee reikte tot dan tot de Zijperzeedijk, het vervolg van de route.

Ondergestoven

Raymond (49) en Esther Huijg-van Loon (45) uit Breezand snappen nu waarom nu het zuidelijk deel van deze dijk oogt als duin. De oorspronkelijke polderdijk is van top tot teen ondergestoven.

Het lukt bloembollenkweker Raymond niet om meer etappes te beleven, tot zijn spijt. ,,Drukte. We maken land geschikt voor bollen.” Aan de Schorweg in Breezand wordt wit zand tot twee meter diepte naar boven gehaald. Ook interessant.

Bedspecial

Waarom loopt Maaike Burger (18) uit Waarland mee? „Ik ben samen met mijn ouders. Ik sport veel, maar ben nu even in rust. Vrijdag de beddenrace van Langeraar, zaterdag die van Langedijk. Deze tocht is een prima voorbereiding.” Maaike is lid van Bedspecial, een regionale beddenracevereniging. Bedspecial staat voor echte sport.

Verpleegkundige Anita Smit (53) uit Breezand werkt al 26 jaar bij het Gemini, nu locatie Den Helder van de Noordwest Ziekenhuisgroep. ,,Ik deed nooit aan sport, dacht dat ik in het ziekenhuis al genoeg liep. Nu wil ik zoveel mogelijk etappes van Rondje Noordkop meedoen.”

Verslavend

Wandelen is verslavend zegt zij, de witte parnassia in het Zwanenwater passerend. Collega Mirjam Leegwater (50) uit Anna Paulowna naast haar knikt. Anita: ,,Voor mij begon deze verslaving vier maanden geleden. Collega’s haalden mij over mee te doen aan de Halve van Den Helder. De Strandtweedaagse volgde, ik was verkocht.”

Wat vindt zij zo leuk? ,,Je kan onderweg met iedereen praten. Kijk nu om je heen, en luister. De sfeer is heel gemoedelijk. En je ziet veel.”

Vroeg opstaan

Anita werkt 36 uur, vaak van 15 tot 23.30 uur. ,,Twaalf uur thuis, nog even zitten, half twee naar bed en weer er vroeg uit voor Rondje Noordkop. Ik vind het prachtig.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.