'Hoop dat generaties tegelijk hier gaan surfen'

Sander van Lubeck
Velsen-Noord

Voor de opening van GreenWaves, het nieuwe watersportcentrum op de Noordpier van Velsen-Noord dat is opgerezen tussen de strandpaviljoens Aloha en Timboektoe, was zaterdagmiddag grote animo.

Het gebouw wordt eigentijds voorzien van groene energie door zonnepanelen op het dak en is voornamelijk gebouwd met gerecycled materiaal. Het centrum herbergt een surfshop, een surfschool, een verhuurcentrum en biedt warme douches, toiletten en nieuwe stallingsplekken voor boards, die het gehele jaar open zullen zijn.

Op 25 juli werd de eerste poging om te openen wegens storm afgelast, vertelt Chris Way. Onder een strakblauwe hemel kijkt de eigenaar genietend rond naar wat er om hem heen gebeurt.

Bezoekers slenteren over een markt met surfspullen, in twee ronde hottubs bubbelen kinderen in het water, gasten op de loungebanken genieten van gezonde hapjes en drankjes en ondertussen lopen surfers af en aan.

Top

Giedo Schijf uit Heemskerk feliciteert Chris, ,,Mooi man, echt top gedaan.’’ Het nieuwe gebruiksgemak van de locatie en dat je hier kunt douchen vindt de surfer belangrijk voor de ontwikkeling van deze, in Nederland relatief jonge, sport. ,,De tijd dat je hier op een golf staat is natuurlijk wel minder lang dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Portugal. Maar ze weten nu ook dat het in Nederland kan. We geven elkaar tips en leren daar veel van’’, vertelt hij enthousiast.

De hele middag is er veel belangstelling voor de, speciaal voor deze feestelijke dag gratis gehouden, clinics golfsurfen, kitesurfen, stand-up paddleboarden en longboarden.

Alleen

Chris kijkt naar de kalme zee. ,,Helaas is er iets te weinig wind. Straks geef ik een clinic ’how to noseride’. Maar de wind kan zomaar veranderen.’’

Vijftien jaar geleden verliet de Australiër voor de liefde zijn ’surfland’. Nu woont hij in Castricum. ,,Ik wist niet dat je hier ook kon surfen, al stond het toen nog wel in de kinderschoenen. In Australië en Californië zie je drie generaties tegelijk surfen. Dat begint hier nu ook te komen.’’

,,Ik ga alleen’’, zegt de zevenjarige Nienke Kemperink uit Castricum stoer. Ze wacht op haar wetsuit. Het wordt haar eerste keer op de plank. ,,Ik denk dat ik er meteen af val’’, lacht ze. Moeder Daniëlle vertelt dat Nienkes vader ook surft.

Strak

,,Drie keer ben ik gevallen en daarna kon ik één keer staan’’, vertelt Nienke later. Dat de wetsuit hartstikke strak zit vindt ze wat minder, maar dat weerhoudt haar niet om zich meteen op te geven voor surflessen. Zondag krijgt ze haar eerste les.

Uiteindelijk nemen ruim honderd mensen, in leeftijd variërend van rond de 10 tot 50 jaar, deel aan de clinics.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.