Vlug als water: wie kent dit ’apenrekjongetje’?

Vlug als water: wie kent dit ’apenrekjongetje’?
Het ’apenrekjongetje’ is zo vlug als water. Wie weet wie dit is?
© Foto Henk de Weerd
Hoorn

Met een gezicht zwart van de modder vliegt hij onder het apenrek door. Zo is hij er, en zo is hij weer weg. Wie is toch dit aapje, zo vlug als water?

Dit jongetje, een ukkepukkie van drie turven hoog, trekt flink bekijks tijdens de Battle4Life obstakelrun in Hoorn, op deze Hemelvaartsdag. Van jonge kinderen tot de ’pro’s’, er loopt van alles, maar er zijn weinig kinderen die zich wagen aan het parcours voor de geoefende klauteraar.

Onderdeel daarvan is het ’apenrek’, waar je met gestrekte armen onder hangt en het naar de overkant moet halen door van sport naar sport te klimmen of te slingeren. En als je denkt dat je alles gehad hebt, moet je daarna ook nog een metershoog touw inklimmen om een balk aan te tikken.

Ook verslaggever van deze krant, Eric Molenaar deed mee en filmde met een GoPro op zijn hoofd zijn sportieve inspanning:

Sneuvelen

Niet dat er strafpunten op staan als je het niet redt... Maar ja, als je er toch bent en je vrienden zijn zo stoer om het wél te doen, kun je niet achterblijven. Toch sneuvelen er nog aardig wat dappere deelnemers op dit vermakelijke toestel. Ze glijden weg of hebben niet het goede ’ritme’ gevonden. Ons apenrekjongetje snapt het wel. Hij schiet er werkelijk onder door en nog voor je met je ogen kunt knipperen, is hij weer weg. Foetsie.

Het apenrekjongetje was één van de ruim 700 deelnemers van dit evenement, waarvoor het hele Julianapark is omgetoverd in een bootcamp-prutrace-survivalwalhalla. Zo zijn fietsenrekken, bomen en trappen een wezenlijk onderdeel van de sportieve uitdaging, waarbij je al rennend allerlei obstakels moet trotseren om de finishlijn te halen. Het is er goed weer voor. Met zo nu en dan een plons in een sloot of het Markermeer tussendoor, hielden de sporters het goed vol.

,,Nog voor ze het warm krijgen, moeten ze alweer het water in’’, zegt Dirk Rus van het Rode Kruis West-Friesland. De brandweer is er ook bij om voor verkoeling te zorgen met brandslangen en ventilators.

De opbrengst van dit spektakel gaat naar Inloophuis Pisa. Er werd 23.000 euro opgehaald, een ongekend hoog bedrag. Vorig was dit nog 10.000 euro.

Weet u wie dit jongetje op de foto is? Mail dan naar redactie.wef@nhd.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons