Tinnen koetje voor 90-jarige Toon Capel

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Speciaal voor Toon Capel heeft de gemeente Purmerend een nieuwe prijs in het leven geroepen. De maatschappelijke actieve Purmerender ontving zaterdagavond uit handen van wethouder Hans Krieger het eerste exemplaar van de Waarderingsprijs van de Gemeente Purmerend.

Dat gebeurde ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag, die werd gevierd in de gemeenschappelijke ruimte van het Woonkollektief waar Capel al bijna 30 jaar woont. Hij was in de jaren 80 één van initiatiefnemers voor de bouw van de woongemeenschap, en was daarnaast actief in tal van maatschappelijke initiatieven. ,,Als ik aan Toon denk, is het kernwoord: betrokken’’, zei Krieger tijdens de overhandiging van de prijs, een tinnen beeldje van een koe en een bijbehorende oorkonde.

,,Hij komt op voor de zwakkere in de samenleving’’, ging Krieger verder. Hij wees op Capels actieve rol in bijvoorbeeld de politiek (CPN en GroenLinks) en Wijkkerngroep De Gors, maar ook op zijn bijdrage aan het vluchtelingendebat, waar Capel zich voor de opvang van oorlogsvluchtelingen uitsprak.

Toon Capel was al eerder benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Daarom heeft het gemeentebestuur gedacht om een nieuwe Purmerendse waarderingsprijs in het leven te roepen’’, zei Krieger. Tingieterij Holland kreeg de opdracht een beeldje van een koe te ontwerpen, een verwijzing naar de eeuwenoude veehandel in de stad. ,,We zullen niet veel van deze beeldjes uitreiken’’, voorzag de wethouder. ,,Er zijn maar weinig mensen met zo’n staat van dienst.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.