Fusie van Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis is rond

Jeroen Haarsma en Merlin Mulder
Purmerend

De fusie van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis in Hoorn is rond. Als gevolg hiervan blijft de zorg in de regio. Op termijn krijgen beide ziekenhuizen een nieuwe naam. Ook vervallen in de komende jaren honderd fulltime banen.

In totaal tellen de ziekenhuizen nu zo’n 3000 medewerkers. De fusie is vanaf vandaag officieel. Hoe de nieuwe ziekenhuiscombinatie - met ook poliklinieken in Volendam, Enkhuizen en Heerhugowaard - gaat heten, is nog niet bekend.

Een paar jaar geleden concludeerden beide ziekenhuizen dat samenwerking absolute noodzaak is om goede zorg te blijven bieden. Toch ging er vorig jaar bijna een streep door de fusieplannen, onder meer omdat er een vertrouwensbreuk was tussen het bestuur van het Hoornse ziekenhuis en het voormalige bestuur van het Waterlandziekenhuis.

Het kostte veel tijd en was niet altijd een gemakkelijk traject, zo vertellen de bestuurders van het nieuwe fusieziekenhuis in deze krant. ,,Maar dat was het waard’’, stelt Arno Timmermans, bestuursvoorzitter. ,,Nu kunnen we zorg bieden die we apart van elkaar níet kunnen leveren.’’

Volgens hem zijn de gevolgen van de fusie niet direct merkbaar voor patiënten. ,,De zorg verschuift pas op z’n vroegst medio volgend jaar.’’

Zowel Hoorn als Purmerend behoudt een spoedeisende hulp. In Purmerend komt het accent te liggen op veelvoorkomende zorg, in Hoorn op ernstige aandoeningen en complexe spoedeisende zorg.

Lees hier waarom de fusie enige tijd aan een zijden draadje hing.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen