14-jarige uit Den Helder krijgt boete voor drank op straat

14-jarige uit Den Helder krijgt boete voor drank op straat. Foto: archief

Redacteur Den Helder
den helder

Een 14-jarig meisje uit Den Helder heeft woensdag een proces-verbaal gekregen voor drankbezit op straat.

Ze is de eerste jongere onder de zestien jaar die hiervoor wordt beboet sinds de nieuwe Drank- en Horecawet is ingevoerd op 1 januari van dit jaar. Met toestemming van haar ouders is het meisje doorwezen naar bureau HALT.

Bij een gezamenlijke controle met de politie, troffen toezichthouders van de gemeente woensdagavond in de Helderse binnenstad drie meisjes van 13 en 14 jaar aan die sterke drank bij zich hadden. Het meisje dat de fles vast had, kreeg hiervoor een proces-verbaal aangezegd. Zij is doorverwezen naar bureau HALT.

Haar twee vriendinnen kwamen er met een waarschuwing vanaf omdat zij de drank niet daadwerkelijk in hun bezit hadden. De politie heeft de ouders van de meisjes direct telefonisch in kennis gesteld. De controleurs hebben de fles afgenomen en vernietigd.

De gemeente Den Helder wil alcoholmisbruik onder jongeren zoveel mogelijk terugdringen. Burgemeester Koen Schuiling: ,,Het gaat ons daarbij uiteraard niet om het uitdelen van boetes, maar om hun gezondheid. Alcoholgebruik op jonge leeftijd is schadelijk, vooral voor de opbouw van de hersenen. Ook kunnen de schoolprestaties achteruit gaan. Daarnaast leidt drankgebruik tot veel overlast en ongelukken. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen.'' De gemeente probeert dat vooral met preventieve maatregelen, zoals voorlichting aan jongeren en hun ouders, en aan scholen. Schuiling: ,,Wij vertellen over de schade die alcohol veroorzaakt. Maar we controleren ook of de jeugd de regels naleeft. Boetes zijn niet leuk, maar helpen om je aan die regels te houden.''

Sinds 1 januari zijn 16-minners’ die alcoholhoudende drank drinken of bij zich hebben, strafbaar. De maatregel is een gevolg van de gewijzigde Drank- en Horecawet. Veel gemeenten moeten voor de controle en handhaving op de regelgeving nog toezichthouders opleiden. In Den Helder zijn die controleurs al enkele jaren werkzaam, als gevolg van een pilotproject, samen met de gemeente Texel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.