Schoorsteenbrand vaak eigen schuld

HOORN/ENKHUIZEN

We zitten in het seizoen van de schoorsteenbranden. Alleen al in de afgelopen week rukte de brandweer hiervoor uit voor in onder meer Onderdijk, Wognum, Enkhuizen, Oosterblokker en Hem. Vaak is het eigen schuld, vertelt Peter Kist van de Hoornse brandweer in het Dagblad voor West-Friesland.

,,Acht van de tien keer gaat het om slecht onderhoud'', zegt Kist. De brandweer in Hoorn assisteert soms ook in buurgemeenten, omdat zij net als de collega's in Enkhuizen over een hoogwerker beschikt.

Het vuur ontstaat doorgaans in opgehoopt roet en vet. Meestal komen er lichte vlammetjes uit de schoorsteen, soms klinkt er gebulder. De brandweer blust niet met water, maar laat een zware kegel in de schoorsteen zakken. Daardoor komt de brandende prop los. Hij belandt in een gereedstaande metalen emmer. Een schoorsteenbrand kan uit de hand lopen: de schoorsteen kan scheuren, of hout vat vlam door 'hittestraling'.

De brandweer stuurt geen rekening voor haar diensten. Maar volgens woordvoerder Jan Willem Wits van het Verbond van Verzekeraars wordt een schadeclaim door de meeste verzekeringen afgewezen als sprake is van aantoonbare nalatigheid.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen