Truck taboe op Ambacht

Dominic Schijven
Oostzaan

Vrachtwagens kunnen nauwelijks de kont keren op bedrijventerrein de Ambacht. Daarom worden straks lange zware vrachtwagens (LZV’s) geweerd en komt er een blauwe zone voor vrachtwagens om langdurig parkeren tegen te gaan op het bedrijventerrein.

Het college van burgemeester en wethouders van Oostzaan heeft besloten tot een blauwe zone, waar vrachtwagens slechts enkele uren kunnen staan, om ruimte te maken op de Ambacht. Het weren van LZV’s is op initiatief van Contactgroep Bedrijven Oostzaan (CBO), de ondernemersvereniging van De Ambacht, zegt Bram Veraart van CBO en metaalbewerkingsbedrijf Taams Van den Huysen.

Het is een noodzakelijke ’ingreep’, volgens Veraart. „Het lijkt wel steeds populairder te worden om lange vrachtwagens op het terrein neer te zetten. Het is geen doen zo op het terrein.”

De lange zware vrachtwagens, ook bekend als ecocombi- of eurocombivrachtwagens, zijn maar liefst 25,25 meter lang en wegen tot 60 ton. Een aantal van die vrachtwagens en de Ambacht staat vol, geeft Veraart aan. „Daardoor kunnen ’normale’ vrachtwagens nergens terecht.”

De blauwe zone is volgens Veraart ook een antwoord op het ’hangen’ op de Ambacht: het terrein stond zelfs lang berucht om langparkeerders. „Op het voormalige terrein van de Subway en de Febo werd altijd langdurig geparkeerd.”

De optelsom van lange vrachtwagens en lang parkeren maakt het erg benauwd op het bedrijventerrein, geeft Veraart aan. „Het terrein is al niet zo groot, dat geeft wel wat uitdagingen. Je kunt helaas niet alles toelaten.”

De tijd staat niet stil op de Ambacht. Het bedrijventerrein gaat al een jaar in fases op de schop als onderdeel van de zogenoemde ’revitalisering’ van het terrein. Voor dat project zijn al de Febo en Subway op het terrein gekomen. Het parkeerterrein wordt opgeknapt, er komt groen bij en betere verlichting. Ook is er een extra ontsluiting naar de Thorbeckeweg en wordt het jachthaventje vervangen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.