Charlotte Dematons tekent Nederland tot in detail

Kunstredactie
alkmaar

Charlotte Dematons: de koningin van het detail. Binnen de kinderboekenwereld heeft ze deze titel inmiddels ruimschoots verdiend. Met boeken als ’De gele ballon’ en ’Sinterklaas’, zoekboeken zonder tekst, liet ze al zien hoe prachtig ze kan tekenen en schilderen en nu is er ’Nederland’, een boek met platen waar je niet op uitgekeken raakt.

Dematons groeide op in Frankrijk. Ze wilde altijd al graag iets met tekenen doen, maar haar ouders vonden dat daar geen droog brood in te verdienen viel. Toen een neef in Nederland haar opbelde en zei dat er een lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid bestond in zijn land, dacht ze: ’Dát is het. Dan kan ik tekenen én mijn ouders zijn tevreden. Dan word ik leraar. Ik deed die opleiding een jaar, maar werd er doodongelukkig omdat je op zo’n school vooral leert hoe je vaardigheden moet aanleren aan anderen, terwijl ik gewoon lekker zelf wilde tekenen. Uiteindelijk heb ik stiekem toch toelatingsexamen gedaan voor de Rietveldacademie. Maar voor de richting textiel. Niet voor tekenen, omdat ze op die lerarenopleiding hadden gezegd dat ik dat niet kon. Na het eerste algemene jaar mocht ik toen toch verder gaan in tekenen. Ze vonden wél dat ik het kon, maar toch ben ik van ver gekomen. Het heeft heel lang geduurd voordat ik in mezelf durfde te geloven.’’

Voor haar eindexamen op de Rietveldacademie maakte ze een prentenboek. Dat kwam onder ogen van de uitgever van Lemniscaat, et voilá, zoals Dematons zou zeggen, de rest is geschiedenis.

Het complete artikel vindt U vandaag in Uw krant.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.