Nieuwe burgemeester Zaanstad wees Den Bosch af

Zaandam

De nieuwe burgemeester van Zaanstad Jan Hamming had ook zomaar burgervader van Den Bosch kunnen worden. Hij trok zijn kandidatuur in om burgemeester in de Zaan te worden, maar bleek uiteindelijk droomkandidaat in de Brabantse gemeente.

Dat is door verschillende betrouwbare bronnen aan het Brabants Dagblad bevestigd.

Hamming zou - zonder dat hij het wist - de droomkandidaat zijn om burgemeester van Den Bosch te worden. Maar hij trok zich net voor de keuze terug wegens ’persoonlijke redenen’. Die blijken nu zijn benoeming tot burgervader van Zaanstad te zijn.

Vooral het tijdstip waarop Hamming zich volgens de Brabantse krant heeft teruggetrokken is boeiend. Dat gebeurde voordat de sollicitatiecommissie voor een zitting om half vijf bijeen werd geroepen. Zaanstad heeft pas ’s avonds om half acht voor Hamming gekozen.

In Den Bosch is de sollicitatiecommissie in spoedzitting bijeengeroepen en heeft toen voor de tweede kandidaat op de voordracht gekozen. Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven wordt nu burgemeester van de Brabantse gemeente.

Raadslid Harrie van der Laan had in de aanloop naar maandag al het gevoel dat er iets niet klopte. „We worden gefuckt. Het was al een gelopen race.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.