Verzet Opmeer tegen schatkistbankieren

Redacteur West-Friesland
OPMEER

Opmeer roept de overige West-Friese gemeenten op zich bij het kabinet te verzetten tegen het zogenoemde schatkistbankieren. Dit kabinetsplan verplicht gemeenten hun financiëleoverschotten te stallen bij het Rijk.

Ted Friethoff van Gemeentebelangen stelde donderdagavond tijdens een raadsvergadering voor dat Opmeer samen met de overige West-Friese gemeenten een brief stuurt naar de ministeries van financiën en binnenlandse zaken, waarin het zich verzet tegen het schatkistbankieren.

,,Dit plan is volkomen in strijd met de in de grondwet verankerde autonomie van gemeenten’’, stelde Friethoff. ,,We moeten ons niet als een lammetje naar de slachtbank laten leiden. Misschien werkt ons protest tegen dit heilloze idee als een soort sneeuwbal voor de overige gemeenten.’’

Het college was voor het plan van Friethoff. Eerder deze week stuurden de gemeenten Huizen, Beek, Haaren, Leusden, Giessenlanden, Zeewolde en Ouder-Amstel om dezelfde reden al een boze brief naar de ministeries van financiën en binnenlandse zaken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen